AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Un bărbat căruia i s-a suspendat permisul pentru alcoolemie, a demonstrat că nu a avut niciun strop de alcool în sânge

 

Un bărbat căruia i-a fost suspendat permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile pentru că a condus cu o alcoolemie de 0,13 mg/l alcool pur în aerul expirat a obţinut anularea sancţiunii arătând că nu avea strop de alcool în sânge.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Sectorului 4 din Bucureşti, un şofer lăsat fără permis după ce a fost prins, în 20 mai 2021, la volanul unui Range Rover, cu o alcoolemie de de 0,13 mg/l alcool pur în aerul expirat, a contestat sancţiunea arătând că nu a consumat nicio băutură sau aliment care să conţină alcool, solicitând să îi fie recoltate probe de sânge pentru a se stabili alcoolemia.

Potrivit adevarul.ro, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea şoferului lăsat fără permis şi a anulat procesul-verbal, redându-i bărbatului dreptul de a conduce.

Judecătorul a arătat că „potrivit art. 88 alin. (5) din OUG nr. 195/2002, persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testată de poliţistul rutier cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic şi depistată ca având o concentraţie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, îi poate solicita acestuia (n.r. poliţistului) să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităţilor sau instituţiilor medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge”.

Judecătorul a constatat că în acest caz, în seara în care a fost oprit şi găsit cu alcoolemie în aerul expirat, şoferul a cerut să îi fie recoltate probe de sânge, iar în urma analizelor de laborator alcoolemia din sânge a ieşit zero.

„Petentul a solicitat poliţistului rutier să i se recolteze probe biologice în vederea stabilirii concentraţiei de alcool din sânge, fiind eliberat de către Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” buletinul de analiză toxicologică nr. 881 din 28.05.2021 (f.27), din care reiese că la ambele recoltări, la orele 22.10 şi 23.10, cantitatea de alcool exprimată în grame la 1000 ml sânge era 0 (zero).
Ca atare, instanţa constată că întrucât rezultatul analizelor de sânge prelevate petentului a indicat o alcoolemie de 0, instanţa apreciază că petentul poate uza de această probă în vederea dovedirii aspectului că nu a condus autovehiculul sub influenţa băuturilor alcoolice. Astfel, o interpretare contrară ar conduce la situaţia în care norma prevăzută de art. 88 alin. (5) din OUG nr. 195/2002 nu s-a aplica niciodată, neavând nicio finalitate practică”, se arată în sentinţa Judecătoriei Sectorului 4, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!