• Home
  • Prima
  • Un cadru didactic din patru va trebui înlocuit din motive de vârstă

Un cadru didactic din patru va trebui înlocuit din motive de vârstă

cadre didactice 1

România va trebui să înlocuiască, în următorii 10 ani, aproximativ unul din patru profesori, în condiţiile în care, în prezent, puţin peste un sfert (26%) dintre cadrele didactice au vârsta de 50 de ani şi peste, apreciază Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” într-un comunicat de presă, transmis vineri AGERPRES.

„Dincolo de intenţia declarată a unui astfel de eveniment – de a aduce în atenţia publică un domeniu de activitate şi profesioniştii săi, o „Zi Mondială” este, de multe ori, şi un moment de bilanţ: se „contabilizează” reuşite, evoluţii, statut social, perspective, direcţii de dezvoltare. Anul acesta, Ziua Mondială a Educaţiei are ca temă „Profesorii tineri, viitorul profesiei!”. Se încearcă astfel să se tragă un semnal de alarmă, în condiţiile în care la nivelul Uniunii Europene ne confruntăm cu o îmbătrânire generală a corpului profesoral. În ceea ce priveşte România, potrivit Studiului Internaţional privind Procesul de Predare-Învăţare iniţiat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (Teaching and Learning International Survey – TALIS) realizat în 2018, profesorii au, în medie, vârsta de 43 de ani, apropiată de vârsta medie a profesorilor din ţările participante la TALIS (44 de ani). Mai mult, 26% dintre profesorii din România au vârsta de 50 de ani şi peste (media OCDE fiind 34%). Aceasta înseamnă că, în următorii zece ani, România va trebui să înlocuiască aproximativ unul din patru profesori din totalul cadrelor didactice active”, notează sursa citată.

Potrivit sindicaliştilor din Educaţie, foarte puţini dintre absolvenţii de şcoală generală vor să urmeze un liceu pedagic, „pentru că, în ultimii 30 de ani, imaginea publică şi prestigiul profesiei de dascăl a fost complet distorsionată”.

Dincolo de cadrele didactice în activitate, numeroase școli au încadrat, din lipsă de personal, pensionari cu vârste considerabile.

Mai mult pe Agerpres

Parteneri