Uraganul Dorian, cel mai puternic din Atlantic, a spulberat Bahamas și se apropie de Florida. Vânt de 350 km pe oră

O parte a Americii se află în fața unei uriașe amenințări. Uraganul Dorian, clasat la cel mai sus nivel pe scara intensităţii, a lovit duminică insulele Abacos în nordul arhipeleagului Bahamas şi se apropie de Florida unde lumea a fost evacuată. Este cel mai puternic uragan înregistrat vreodată aici.Rezultat – inundaţii devastatoare, case distruse, arbori smulşi din rădăcini, notează RFI Romania.

Ciclonul de categoria 5 pe scara Saffir-Simpson, unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată în Atlantic, a atins insula principală din Abacos, la Elbow Cay şi la Great Abaco.

Dorian este însoțit de vânt ce atinge 295 km/h dar rafalele pot depăşi 350 km/h. De aceea este mai puternic decât Gilbert din 1988, decât Wilma produs în 2005 şi decât uraganul din 1935.

Distribuie prietenilor

În categoria 5 au fost plasate Katrina – uraganul care a devastat New Orleans în 2005, Irma şi Maria care au produs pagube importante în Antile în 2017.

După Bahamas, uraganul calificat «monstruos» de către preşedintele Donald Trump, ar urma să continue spre nord-vest, către Florida.

Autorităţile din Palm Beach au ordonat evacuarea zonelor de coastă. Georgia şi Carolina de Nord au fost plasate de asemenea sub alertă.

Sursa – Realitatea.net