• Home
  • Prima
  • Valeriu Gheorghiță: Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă

Valeriu Gheorghiță: Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă

gheorghita

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță, a declarat că România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, subliniind că „evenimentele tromobotice post-vaccinare sunt extrem de rare”.

„EMA identifică o posibilă reacție de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge. Au fost analizate toate cazurile raportate. La nivel mondial au fost raportate aproximativ 220 de tromboze din 34 de milioane de vaccinări.
Beneficiile vaccinării depășesc eventualele riscuri.

Emer Cooke a precizat foarte clar că nu s-au identificat factori de risc legate de vârstă, sex. (…) Situația epidemiologică din România e îngrijorătoare. La 100 de oameni cu COVID, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp s-a înregistrat o creștere a gravității cazurilor.
Evenimentele tromobotice post-vaccinare sunt extrem de rare.
Ca atare, având în vedere con textul epidemiologic din România e foarte important să se continue vaccinarea cu toate produsele disponibile.
Temporizarea sau renunțarea la vaccinare ne pot aduce în fața unor forme severe de îmbolnăviri și ne îndepărtează de atingerea imunității de grup.
Toate autoritățile din domeniu și specialiștii în domeniul medical monitorizează cu atenție toate datele științifice disponibile.

În urma ședinței de lucru s-au desprins concluziile: Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Pentru persoanele cu tromboze după prima doză vor decide pașii următori împreună cu medicul de familie.

Facem apel către profesioniștii din domeniul sănătății și beneficiarii vaccinării să raportăm și supraveghem toate reacțiile înregistrate.
Ne dorim elaborarea unui cadru integrat de diagnostic și tratament al tuturor evenimentelor trombotice raportate la nivel european.

Evenimentele trombotice sunt evenimente comune în practica de zi cu zi pentru care există protocoale de diagnostic și tratament.

Ne dorim să avem un sistem integrat la nivel național, poate prin implicarea spitalelor județene, pentru implementarea protocoalelor de diagnostic și tratament pentru eventuale evenimente trombotice.

În România, vaccinarea este gratuită, este voluntară, nu este condiționată și nu este obligatorie. Avem trei tipuri de vaccin aprobate”, a spus Gheorghiță.

AMPress

Parteneri