Zegrean: Viorica Dăncilă rămâne premier indiferent de vot și după plecarea ALDE

Augustin Zegrean, fostul președinte CCR, a explicat, la B1 TV, pașii pe care ar putea să-i urmeze PSD, după ieșirea ALDE de la guvernare.

„Acum suntem în situația care este reglementată de articolul 85 din Constituție, aceea de remaniere guvernamentală pentru că au plecat o parte din miniștrii de la ALDE. În situația aceasta, premierul este obligat să ceară acordul Parlamentului.

Guvernul nu cade prin această solicitare de aprobare a remanierii. Guvernul poate pica doar în situația în care i se retrage încrederea, iar încrederea nu poate fi luată decât prin moțiune de cenzură. Doar atunci cade Guvernul.

Distribuie prietenilor

Dacă primește aprobarea de la Parlament, se duce la președinte și semnează decretele noilor miniștri care depun jurământul. Dacă nu primește aprobarea de la Parlament, rămâne cum a fost.

Problema este cu cele trei posturi ale miniștrilor care au plecat. Acolo poate numi interimari, dacă nu primește aprobare de remaniere”, a declarat Augustin Zegrean.

Fostul oficial a explicat că, în Constituția României, nu există noțiunea de „vot de încredere”, reiterând că situația nu vizează soarta premierului.

„Nu există în Constituția României noțiunea de vot de încredere. Nu merge să ceară vot de încredere, merge să ceară aprobare. Situația primului-ministru nu este pusă în discuție, prin acest vot. Dacă nu primește aprobare, nu o face, rămân miniștrii pe funcție”, a mai spus Augustin Zegrean.

Știripesurse.ro