• Home
  • Știri
  • Zelenski cere întregii lumi să condamne pseudo-referendumurile organizate de Rusia în Ucraina

Zelenski cere întregii lumi să condamne pseudo-referendumurile organizate de Rusia în Ucraina

zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri lumea întreagă să condamne pseudo-referendumurile organizate de Moscova, în curs de desfăşurare în patru teritorii pe care trupele ruse le-au cucerit în Ucraina de la începutul invaziei, informează AFP, potrivit stiri.tvr.ro.

În discursul său zilnic adresat naţiunii, preşedintele Zelenski s-a declarat încrezător că „lumea va reacţiona cu cea mai mare rigoare la pseudo-referendumuri” şi că acestea „vor fi condamnate fără echivoc”.

Volodimir Zelenski s-a adresat ucrainenilor din teritoriile ocupate –provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie. Președintele le-a transmis acestora să evite mobilizarea armată decretată de Rusia, să evite scrisorile de conscripție și să ajungă pe teritoriul deținut de Ucraina. Cu toate acestea, dacă ajung în armata rusă, Zelenski le-a cerut oamenilor să-și salveze viețile și să ajute la eliberarea Ucrainei.

În regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de forţele ruse, a început vineri votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia. Votarea urmează să se încheie marţi.

Regiunile vizate reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei.

Parteneri