• Home
  • Prima
  • Zelenski: Rușii au devastat 400 de spitale și centre medicale. Unele nu mai au nici măcar antibiotice de bază

Zelenski: Rușii au devastat 400 de spitale și centre medicale. Unele nu mai au nici măcar antibiotice de bază

spital ucraina

Invazia Rusiei în Ucraina a dus la devastarea a sute de spitale și a altor instituții medicale și i-a lăsat pe medici fără medicamente pentru combaterea cancerului sau fără posibilitatea de a efectua intervenții chirurgicale, a declarat președintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters, potrivit digi24.ro.

Zelenski a spus că multe zone din estul și sudul Ucrainei, principalele câmpuri de luptă, nu aveau nici măcar antibiotice de bază.

„Dacă luăm în considerare doar infrastructura medicală, începând de astăzi, trupele rusești au distrus sau au deteriorat aproape 400 de instituții de sănătate: spitale, maternități, ambulatorii”, a declarat Zelenski într-un discurs video pentru un grup medical de caritate.

În zonele ocupate de forțele rusești, situația este catastrofală, a spus el.

„Acest lucru echivalează cu o lipsă totală de medicamente pentru pacienții cu cancer. Înseamnă dificultăți extreme sau o lipsă completă de insulină pentru diabet. Este imposibil să se efectueze intervenții chirurgicale. Înseamnă chiar, pur și simplu, lipsa antibioticelor”, a adăugat președintele Ucrainei.

Într-unul dintre cele mai denunțate acte din timpul războiului, o maternitate a fost aproape distrusă pe 9 martie în orașul port asediat Mariupol. Rusia a susținut că imaginile cu atacul au fost înscenate și că locul a fost folosit de grupuri armate ucrainene.
Kremlinul afirmă că vizează doar situri militare sau strategice și că nu vizează civili. Ucraina raportează zilnic victime civile în urma bombardamentelor și luptelor rusești și acuză Rusia de crime de război. Rusia neagă acuzațiile.

Parteneri