AM Press Logo
Muzeul Pietrei

„Zgomote la un interval de 30 de minute”, detectate în căutarea submarinului dispărut în timp ce se îndrepta către epava Titanicului

Foto - Hepta

Nave americane și canadiene, submarine, precum și avioane au fost mobilizate în mijlocul Oceanului Atlantic, pentru operațiunea de căutarea a submarinului dispărut, duminică la prânz, când ducea turiști spre epava Titanicului, scrie Washington Times.

Potrivit firmei care deține submarinul, acesta avea oxigen pentru 96 de ore, astfel că salvatorii au timp limitat pentru a găsi supraviețuitori.

Echipajele care participă la misiunea de căutare a submarinului Titan au auzit „bubuituri la un interval de 30 de minute” , scrie CNN, care citează o notă internă transmisă de salvatori oficialilor, potrivit Mediafax.

După patru ore de la auzirea primelor sunete, mai multe nave și sonare au fost trimise în zonă, iar sunetele s-au auzit în continuare.

Încă nu este clar de la ce anume provin, iar autoritățile nu au anunțat oficial aceste informații, precum nici dacă au găsit vreo nouă pistă în căutarea submarinului.

Richard Garriott, președintele Explorers Club, a emis o declarație în care lasă de înțeles că ,,au fost detectate semne probabile de viață la fața locului” .

În aceasta se face vorbire despre eforturile Gărzii de Coastă a SUA, ceea ce ar putea însemna că sonarele americane ,,au auzit” eventuale zgomote produse de cei aflați în submersibil.

Nu există o confirmare oficială a ipotezei sugerate de Explorers Club, o asociație multidisciplinară, cu sediul la New York, dedicată cercetării pe teren, explorării științifice și conservării resurselor, printre ai cărui membri fondatori se numără miliardarul Hamish Harding, aflat la bordul sumbersibilului dispărut.

Comandanţii Gărzii de Coastă americane continuă să conducă operaţiunea complexă de căutare, pe o suprafaţă de ocean mai mare decât statul Connecticut – aproximativ 20.000 km.
Echipe de salvare din Marină, forţele aeriene şi paza de coastă din Canada, precum şi din garda naţională aeriană din New York acordă asistenţă. O navă de cercetare franceză s-a alăturat, de asemenea, operaţiunilor de căutare.

Se crede că submersibilul Titan se află la aproximativ 1.450 km (900 mile) spre est şi 643 km (400 mile) spre sud de capitala statului Newfoundland, St Johns.

Contactul cu submarinul, care ar fi trebuit să facă o scufundare de două ore şi jumătate până la locul epavei Titanicului, a fost pierdut după o oră şi 45 de minute.

Potrivit estimărilor Gărzii de Coastă americane, Titan mai are la bord aproximativ 30 de ore de oxigen.

Președintele american Joe Biden „urmărește îndeaproape“ eforturile de căutare a submersibilului dispărut în apropierea epavei Titanicului, a anunțat marți Casa Albă, mai scrie CNN.

Submersibilul dispărut este o navă mică concepută pentru a ţine doar cinci persoane pentru o zi – două ore jos, câteva ore de explorare a epavei Titanic şi două ore înapoi la suprafaţă.

Anul trecut, fondatorul touroperatorului OceanGate Expeditions a arătat unei echipe CBS interiorul unui submersibil folosit pentru a vizita epava Titanicului.

Nu există scaune, iar pasagerii stau cu picioarele încrucişate pe podea, scoţându-şi pantofii înainte de a intra.

Pentru un submersibil atât de avansat, interiorul este în mare parte gol şi simplu, cu un singur buton şi un ecran pe perete. Restul operaţiunilor navei se desfăşoară pe un controler portabil care arată remarcabil de similar cu o consolă de jocuri, cu butoane colorate.

Există o singură toaletă mică în partea din faţă a navei. Se recomanda pasagerilor să nu mănânce prea mult înainte şi în timpul scufundării pentru a reduce probabilitatea să utilizeze facilităţile submersibilului.

Rick Murcar, proprietarul Aquatic Adventures of Florida, a descris fazele de recuperare prin care vor trece salvatorii dacă vor putea localiza submersibilul dispărut.

“Faza unu este localizarea. Evident, faza a doua este confirmarea stării oamenilor şi este posibilă o recuperare? Faza a treia… să sperăm că poate avea loc o recuperare”, a spus Murcar pentru CNN, potrivit Mediafax.
„Va fi un proces lung”, a adăugat el.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!