Zile libere acordate de sarbatori legale chiar daca pica in weekend

zile libere 2

In prezent, salariatii romani se bucura de 15 zile libere legale anual, conform Codului Muncii. Insa, din nefericire pentru acestia, de multe ori sarbatorile legale coincid cu zilele de weekend, in care angajatii sunt, oricum, liberi. Un proiect de lege prevede ca, in acest caz, angajatii sa primeasca liber in prima zi lucratoare care urmeaza dupa ziua libera legala care a picat sambata sau duminica.

Romanii asteapta, de fiecare data, cu nerabdare zilele libere, mai ales pe cele care se leaga de weekend, pentru ca pot profita sa mearga intr-o minivacanta cu prietenii sau cu familia. De aceea, cei mai multi dintre ei se uita din timp la calendarul zilelor liber, astfel incat sa isi poata planifica vacantele sau activitatile pentru acea perioada. Insa, uneori, privind la acest calendar, constata ca multe dintre sarbatorile legale pica in weekend, ceea ce le poate strica planurile. Anul acesta, de exemplu, 5 zile libere din 15 pica sambata si duminica, printre care se numara si zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie – Ziua Sfantului Andrei si Ziua Nationala – ceea ce inseamna ca romanii rateaza un weekend prelungit de 4 zile.

In alte tari, cum sunt Canada si Luxemburg, legea prevede ca zilele de sarbatoare legala care cad in weekend sa fie acordate angajatilor in prima zi lucratoare care urmeaza, astfel incat acestia sa se bucure in totalitate de drepturile lor. Momentan, in Romania, nu se intampla acest lucru, dar un proiect de lege initiat in acest sens exista.

Proiectul prevede modificarea si completarea articolului 139 din Codul Muncii in avantajul angajatilor, pentru ca acestia sa beneficieze cu adevarat de toate zilele libere legale dintr-un an. Altfel spus, aprobarea initiativei ar insemna ca, daca o zi libera legala cade sambata sau duminica, angajatii sa stea acasa luni sau marti.

In prezent, nu exista o prevedere cu privire la sarbatorile legale care cad in weekend, ci doar cu privire la angajatii care merg la serviciu in zilele libere legale din timpul saptamanii. Acestia primesc, in schimb, fie o alta zi libera in decursul urmatoarelor 30 de zile, fie un spor la salariu.

Proiectul ar oferi salariatilor mai mult timp liber in decursul anului, in plus fata de weekendurile deja libere si fata de zilele de concediu la care au dreptul la cerere. Nu s-ar pune problema de scaderea productivitatii la locul de munca, deoarece acest timp ar ajuta angajatii sa se aprovizioneze cu energie si sa fie mai relaxati in timpul activitatii lor.

Parteneri