Ziua Armatei Române, ziua Regelui Mihai I

Astăzi, 25 octombrie, este Ziua Armatei Române, iar manifestările dedicate ostaților români căzuți în luptele pentru apărarea patriei au început, în prezența premierului Dacian Cioloș, în Parcul Carol, la Monumentul Ostașului Necunoscut. La Carei încep manifestări similare, în preșenta președintelui Klaus Iohannis. Armata Regală Română a ales să dea ultimul asalt pentru eliberarea, în luptele de la Carei, a ultimului petec de pământ al patriei, împotriva armatelor germane și maghiare, pe 25 octombrie, ziua de nartere a Regelui Mihai, dedicând această victorie Regelui care era și comandant al armatei.

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în confruntările militare, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia, au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri. Armata română a continuat luptele pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, fiind una din țările care au contribuit la înfrângerea Germaniei naziste și a aliaților ei. Din păcate, la masa tratativelor, România a fost abandonată în zona sovietică, Regele a fost alungat și, ca ”țară înfrântă” a plătit grele despăgubiri de război rușilor.
Manifestările sărbătorești dedicate Zilei Armatei Romîne au loc în toate unitățile militare din țară și din teatrele de luptă din străinătate.
D.Dumitru, AMPress