Ziua Armatei Române, ziua Regelui Mihai

În fiecare an, la data de 25 octombrie este sărbătorită Ziua Armatei Române. Această zi este dedicată ostașilor români căzuți în luptele pentru apărarea patriei.

Armata Regală Română a ales să dea ultimul asalt pentru eliberarea, în luptele de la Carei, a ultimului petec de pământ al patriei, împotriva armatelor germane și maghiare, pe 25 octombrie, ziua de naștere a Regelui Mihai, dedicând această victorie Regelui care era și comandant al armatei.

În efortul de război, România a pierdut circa 170.000 de ostaşi, alte sute de mii fiind răniţi sau dați dispăruți. Eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, a fost obţinută prin lupta a peste 520.000 de militari români. Armata României a continuat apoi să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Distribuie prietenilor

Astăzi, în Capitală și în multe orașe din țară vor avea loc manifestări dedicate Zilei Armatei. De asemenea, va fi arborat Drapelul naţional la sediile instituţiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi vor fi organizate ceremonii militare şi activităţi comemorative în garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţiuni şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării.

Aurelia Apostol, AMPress