A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Ziua Armatei Române, ziua Regelui Mihai

2 139

În fiecare an, la data de 25 octombrie este sărbătorită Ziua Armatei Române. Această zi este dedicată ostașilor români căzuți în luptele pentru apărarea patriei.

Armata Regală Română a ales să dea ultimul asalt pentru eliberarea, în luptele de la Carei, a ultimului petec de pământ al patriei, împotriva armatelor germane și maghiare, pe 25 octombrie, ziua de naștere a Regelui Mihai, dedicând această victorie Regelui care era și comandant al armatei.

În efortul de război, România a pierdut circa 170.000 de ostaşi, alte sute de mii fiind răniţi sau dați dispăruți. Eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, a fost obţinută prin lupta a peste 520.000 de militari români. Armata României a continuat apoi să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Astăzi, în Capitală și în multe orașe din țară vor avea loc manifestări dedicate Zilei Armatei. De asemenea, va fi arborat Drapelul naţional la sediile instituţiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi vor fi organizate ceremonii militare şi activităţi comemorative în garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţiuni şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării.

Aurelia Apostol, AMPress

2 Comentarii
  1. LevSt. spune

    De acord, insa trebuie specificat ca este vorba de Armata Regala de dinainte de 1947, armata ultimilor 70 de ani a fost un instrument de opresiune si exploatare a populatiei…///ANDREI URSU: „Securitatea a făcut scut în jurul torționarilor tatălui meu“”… Magistrații militari au fost în timpul dictaturii lui Ceaușescu lacheii Securității…”____—–____Iar toata armata romana a fost o carpa la picioarele lui ceausescu si a pecereului, cel putin atunci -partial- armata era platita prin muncile agricole(in special) prestate de armata, alaturi de elevi, studenti si puscariasi…Acum sunt si mai fara sens (garnituri intregi de generali platiti regeste, inclusiv la pensie), insa armata, ramanand un instrument al securitatii, actioneaza conform planului( „zid impotriva a orice”), iar planul lucreaza din plin, avand ca sef al statului un ginere de ofiter de securitate iar 2 fosti ministri ai „justitiei”, odrasle de generali de securitate…Noroc ca la acest caz lucreaza si cativa cercetatori americani, altfel insasi Andrei Ursu ar fi fost demult lichidat…Si inca ceva, reactia partidelor si chiar a societatii in plen, este aproape nula, semn ca natia romana nu are nici cel mai mic interes in conceptul de solidaritate sociala…Bravos, natiune!

  2. LevSt. spune

    ihanis:”Este nevoie de viziune pe termen lung”(…)___—–___ cam inca un cincinal, timp suficient ca Romania sa fie realmente depopulata si chiar faramitzata teritorial, iar basbuzucul sas, sa-si mute (pe sest) averea dobandita ” din meditatii”, undeva in Germania sau Austria, unde-l asteapa alte conturi de milioane, meritate din plin, pentru ca , da, „ne-am luat tara innapoi”, adica Germania si Austria vor detine cele mai multe si mai scumpe active economice, in Romania, inclusiv pamant, teritoriu…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More