• Home
  • Prima
  • Ziua internaţională a democraţiei: „Să ne angajăm să protejăm principiile egalității, participării și solidarității, astfel încât să putem suporta mai bine furtuna viitoarelor crize”

Ziua internaţională a democraţiei: „Să ne angajăm să protejăm principiile egalității, participării și solidarității, astfel încât să putem suporta mai bine furtuna viitoarelor crize”

ziua democratiei

Democraţia se bazează pe libera exprimare a voinţei naţiunilor de a-şi hotărî singure sistemul politic, economic sau cultural şi pe deplina participare a oamenilor în toate aspectele care privesc viaţa lor. Sărbătorită sub egida ONU din 15 septembrie 2008, Ziua Internaţională a Democraţiei are scopul de a reaminti importanţa promovării şi protejării acestei valori universale.

Criza fără precedent provocată de COVID-19 a dus la provocări sociale, politice și juridice majore la nivel global. Întrucât statele din întreaga lume au adoptat măsuri de urgență pentru abordarea crizei, este esențial ca acestea să continue să respecte statul de drept, să protejeze și să respecte standardele internaționale și principiile de bază ale legalității, precum și justiția, căile de atac și procesele echitabile.

Potrivit stiri.tvr.ro, secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut guvernelor să fie transparente şi receptive și să se asigure că măsurile de urgență sunt legale, necesare și nediscriminatorii. „Cel mai bun răspuns este unul proporțional cu amenințările imediate, protejând în același timp drepturile omului și statul de drept”, a spus el.

Redăm mesajul Secretarului general al ONU, António Guterres: 

“Pe măsură ce lumea se luptă să scape de pandemia de COVID-19 și de consecințele ei devastatoare, trebuie să învățăm din lecțiile din ultimele 18 luni pentru a consolida rezistența democratică în fața viitoarelor crize. Aceasta înseamnă identificarea și dezvoltarea practicilor de bună guvernare în situații de urgență – fie că este vorba de sănătate publică, de mediu sau financiară.

Înseamnă să abordăm nedreptățile globale flagrante dezvăluite de criză, de la inegalități omniprezente de gen și sisteme de sănătate inadecvate la accesul inegal la vaccinuri, educație, internet și servicii online. Aceste inegalități istorice persistente sunt ele însele amenințări la adresa democrației.

Consolidarea democrației înseamnă, de asemenea, participarea efectivă la luarea deciziilor – inclusiv a protestelor pașnice – oferirea unei voci reale oamenilor și comunităților care în mod tradițional au fost excluse. Reducerea la tăcere a femeilor, minorităților religioase și etnice, comunităților indigene, persoanelor cu dizabilități, apărătorilor drepturilor omului și jurnaliștilor este un impediment în crearea unor societăți sănătoase. Democrația pur și simplu nu poate supraviețui, darămite să înflorească, în absența spațiului civic. (…) După cum am subliniat în apogeul pandemiei, fiecare criză reprezintă o amenințare la adresa democrației, deoarece drepturile oamenilor, în special cei mai vulnerabili, sunt ignorate prea repede. Din acest motiv, protecția drepturilor în perioade de criză este un element cheie al chemării mele la acțiune pentru drepturile omului.

În această Zi Internațională a Democrației, în timp ce privim dincolo de pandemia de COVID-19, să ne angajăm pentru un viitor în care să recunoaștem drepturile omului și statul de drept ca fiind fundamentale pentru democrație. Să ne angajăm să protejăm principiile egalității, participării și solidarității, astfel încât să putem suporta mai bine furtuna viitoarelor crize.”

Parteneri