• Home
  • Prima
  • Ziua Internațională a Jazz-ului, sărbătorită la ONU printr-un concert All-Star, transmis în întreaga lume

Ziua Internațională a Jazz-ului, sărbătorită la ONU printr-un concert All-Star, transmis în întreaga lume

jazz

Concertul global din 2022 va avea loc la sediul Națiunilor Unite din New York, ca simbol al rolului important pe care îl joacă jazz-ul în dialog și diplomație. Această formă importantă de artă este celebrată pentru a crea un dialog universal al păcii, al respectului între culturi şi al înţelegerii, pentru eradicarea discriminării, promovarea libertăţii de exprimare, şi pentru a reuni comunităţi, artişti şi pasionaţi de jazz din toate colţurile lumii.

Global All-Star 2022 este o declaraţie în sprijinul păcii, a vindecării și unității.

Cu Herbie Hancock în calitate de gazdă și director artistic și John Beasley în calitate de director muzical, programul va prezenta potențialul extraordinar al jazz-ului ca mediu de colaborare pașnică și dialog constructiv.

Printre artiștii participanți se numără vocaliștii Shemekia Copeland, José James, Youn Sun Nah (Republica Coreea), Gregory Porter, Alune Wade (Senegal) și Lizz Wright; pianiștii Joey Alexander (Indonezia), Helio Alves (Brazilia), Laurent de Wilde (Franța), Hiromi (Japonia), Ray Lema (Republica Democratică Congo) și Tarek Yamani (Liban); baterii Terri Lyne Carrington și Brian Blade; basiștii James Genus, Marcus Miller și Linda May Han Oh (Australia); saxofoniștii Ravi Coltrane, David Sanborn și Erena Terakubo (Japonia); chitaristul Mark Whitfield și trompeștii Randy Brecker și Jeremy Pelt, printre alții. Ansamblului global se vor alătura și armonicistul Grégoire Maret (Elveția), harpistul Edmar Castañeda (Colombia), percuționistul Pedrito Martínez (Cuba) și clarinetistul Kinan Azmeh (Siria).
Concertul va fi transmis în întreaga lume (30 aprilie, ora 23:00 CET) pe site-ul UNESCO, YouTube, Facebook, jazzday.com, UN Web TV și posturile Departamentului de Stat al SUA.

Directorul general UNESCO, Audrey Azoulay: „Jazz-ul transmite un mesaj universal la dialog, înțelegere reciprocă și respect. Întrucât lumea este afectată de multiple crize și conflicte, această zi internațională evidențiază cât de mult pot contribui muzica și cultura la pace”.
În ţara noastră, între marii artişti ai jazzului se numără: Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Arthur Balogh, Lucian Ban, Liviu Butoi, Garbis Dedeian, Damian Drăghici, Vlaicu Golcea, Eugen Gondi, Imre Alexandru, Mihai Iordache, Alex Man, Elena Mindru, Pedro Negrescu, Richard Oschanitzky, Anca Parghel, Sorin Romanescu, Harry Tavitian, Paul Weiner.

Beneficiile jazz-ului asupra sănătății

Muzica jazz poate aduce o alinare naturală pentru minte și corp, spun experții. Se pare că ascultarea acesteia are un efect asupra tipului de unde cerebrale pe care le produci, ce pot fi stimulate sau relaxante. Mai mult, s-a dovedit că jazz-ul te ajută să te concentrezi, te motivează, îmbunătățește productivitatea la locul de muncă și reduce oboseala resimțită după un antrenament de forță.

În plus, te scapă de stres, care este rădăcina multor probleme de sănătate. Studiile mai arată că dacă asculți jazz după un accident vascular cerebral, memoria verbală, puterea de concentrare și starea de spirit sunt îmbunătățite. De asemenea, poate scădea tensiunea arterială determinând dilatarea vaselor de sânge cu până la 30%.

Un alt beneficiu este faptul că audiția acestui tip de compoziție timp de 30 de minute crește nivelul imunoglobulinei, care e localizată în mucoasa corpului și acționează ca un anticorp. Efectul asupra nivelurilor de IgA continuă încă jumătate de oră după ce piesa a încetat.

Sursa – stiri.tvr.ro

Parteneri