Financial Times: Franța și-a schimbat poziția și o susține pe Kovesi la șefia Parchetului UE

Franța a căzut de acord pentru a o susține pe Laura Codruța Kovesi,  fosta șefă a DNA din România, la funcția de procuror șef european, în ciuda faptului că are un candidat propriu, relatează marți seară Financial Times.

Cotidianul Financial Times relatează, citând surse franceze și românești, că decizia Franței de a o susține pe Laura Codruța Kovesi vine după ce Emmanuel Macron a ieșit triumfător de la negocierile de luna trecută privind pozițiile de conducere din Uniunea Europeană, inclusiv pentru conducerea Băncii Centrale Europene. Acest post va fi ocupat de franțuzoaica Christine Lagarde.

Un oficial francez de rang înalt a declarat sub protecția anonimatului că schimbarea de atitudine în privința Parchetului UE a venit din nevoia de balans geografic pentru pozițiile superioare ale UE, deoarece Estul Europei nu a primit niciuna.

Distribuie prietenilor

De asemenea, schimbarea de poziție a Parisului în privința funcției de procuror șef european vine și ca un angajament al sprijinirii statului de drept și al eforturilor făcute de Laura Codruța Kovesi în acest sens, în România.

Sprijinul Franței pentru fosta șefă a DNA „va permite o înființare rapidă a biroului procurorului șef european, funcție pe care a sprijinit-o în mod activ”, a adăugat oficialul francez,  conform cotidianului  Financial Times, citat de DIGI24.