• Home
  • Prima
  • Financial Times dezvăluie de ce Consiliul nu o acceptă pe Kovesi, „procurorul persecutat”, drept șefa Parchetului European

Financial Times dezvăluie de ce Consiliul nu o acceptă pe Kovesi, „procurorul persecutat”, drept șefa Parchetului European

kovesi 1 2

Financial Times scrie că „modul în care România o tratează pe Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA a divizat Europa și a întors instituțiile de la Bruxelles una împotriva celeilalte”.

Într-un articol intitulat „Procurorul persecutat”, Financial Times observă că „acțiunile legale luate de autoritățile de la București contra Laurei Codruța Kovesi, pe acuzații de corupție și abuz în serviciu, au ajuns să influențeze Bruxellesul”.

Parlamentul European vrea ca fosta șefă a DNA să devină procuror-șef al Parchetului European, însă Consiliul UE, preocupat ca țările să nu se implice una în treburile interne ale celeilalte, ar prefera să nu fie Kovesi cea care ocupă această funcție.

„Cele două instituții s-au ciocnit dramatic joi, când Parlamentul European a acuzat guvernele că se fac că nu văd modul în care Kovesi este tratată în România și că ignoră deteriorarea statului de drept în România, chiar în momentul în care România deține președinția Consiliului UE”, scrie Financial Times, potrivit digi24.ro.

„Nu putem accepta să cedeze Consiliul UE în fața presiunilor guvernului român și să susțină un candidat mult mai slab”, a declarat europarlamentarul german Ingeborg Grässle.

Punerea lui Kovesi sub acuzare nu a făcut decât să le dea un imbold susținătorilor ei din Parlamentul European, care vor să se asigure că fosta șefă a DNA va ocupa funcția de procuror-șef european.

„Ne dorim o activistă care să ancheteze infractorii. Însă nimeni din Consiliu nu are curajul să aleagă o adevărată luptătoare anticorupție. Nu ne vom lăsa presați să alegem candidatul greșit pentru această funcție”, a acuzat europarlamentara olandeză Judith Sargentini.

Pe de altă parte, statele membre UE spun că nu vor să se implice în treburile interne ale altui stat, oricât de mult ar îngreuna acest lucru relația lor cu Parlamentul European.

Continuarea Aici

Parteneri