Lucian Avramescu: Mândria de a fi tută

Evenimentul de ieri, cu toate lucrăturile lui la vedere și pe sub masă, i-a eliberat pe mulți de povara Dăncilă și de prea multul, sufocantul PSD din viața României.

Ce am văzut? Nimic special. Iohannis a fost Iohannis, Orban a fost Orban, cu nimic eroic în alcătuire, iar miniștrii lor, mai mari sau mai scunzi, nu diferă consistent de alții. Sper ca starea de blestem în care a ajuns țara să-i sperie puțin, iar jurământul în fața nației să nu fie ca mai mereu un ritual anost, care trebuie bifat și parcurs în grabă, ca o corvoadă fără semnificații sufletești. Sper…

Am revăzut, în reluare, cu mici deosebiri de regie, alungarea de la putere a unui guvern de partidul care l-a fabricat, din tot ce a avut mai jalnic în bucătăria politică. Dragnea a brevetat dărâmarea prin moțiune de cenzură a guvernului PSD, de PSD. A fost de râsul curcilor. Azi nu e de râs, fiindcă gestul celor câțiva pesediști din PSD 1 și PSD 2 (supraporeclit Pro România) a decis cu îndreptățire, prin votul lor, căderea acestei șandramale burdușite cu nulități, întâia și cea mai pudrată nulitate părându-mi-se tanti Dăncilă. Fără acești ”trădători” – jegoasă formula găsită pentru colegii lor de liderii celor două pesedeuri – agonia continua. Acum a înviat un pic de speranță. Nu multă, doar cât să întrețină respirația unui popor sufocat de 30 de ani de furt, trădare, minciună. Mi-e greu să cred că ele dispar deodată cu această zisă ”minune”.

Distribuie prietenilor

Am mai reținut, dincolo de împăunări grăbite – și la Iohannis și la Orban – comportamentul de țață, cum comentează un amic, al doamnei Dăncilă. Oriunde în lumea democrată, votul decide învingătorii. Cel învins, din America mai spre noi, dar zic America întâi fiindcă tot ne dăm americani, îl felicită pe învingător. O face cu noduri în gât, îl înjură pe dedesubt, dar există un ritual al aparențelor, de noblețe. Se predă ștafeta, că nu te-ai născut pe acel scaun, iar mama nu te-a scos din pântec cu el ca parte a anatomiei, lipit cu piele și carne de popou. Premierița inventată de Dragnea, spre a-i fi supusă, slugă, vasal, cea care mai apoi declara că, ajungând președinte în niciun caz nu-l va grația pe binefăcătorul ei (putea evita elegant răspunsul, spunând, de pildă, că nu este o întrebare care să-i facă plăcere, că…) s-a comportat, aseară, ca o chivuță care-și suie poalele în cap, expunându-și câlții. O minimă decență, un discret joc de eleganțe politice, o… Aș! Tanti i-a porcăit pe ai ei, i-a suduit pe învingători, a dat cu muci fără fard și cu lături în toate direcțiile. Să predea ștafeta? Cine, ea?! Nu se scoboară și nu înghite afrontul.

Urâtă femeie! Eu care am scris și scriu că toate femeile sunt frumoase, mă simt insultat în credințe și biruit de evidența unei mojicii cu fustă.