AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Furt cu acte. Clotilde Armand cu Romprest, un război pentru sumele enorme cerute pentru salubritate

Compania de salubritate Romprest a înaintat primăriei la începutul anului o estimare de buget de 240 de milioane de lei, conform documentelor publicate de Economedia.ro, pentru servicii de curățare a străzilor, colectare și depozitare a deșeurilor și deszăpezire. Cu facturi restante de alte 90 de milioane de lei pe 2020, pe care primăria însă le contestă, Romprest ar fi ușurat în acest an bugetul administrației locale de aproximativ 330 de milioane de lei.

Serviciile Romprest sunt considerate de primăria Capitalei mult umflate, cam de 3-4 ori mai mari față de alte prețuri practicate în alte orașe. Compania este acuzată, suplimentar, că facturează lucrări neexecutate. Romprest neagă, invocă un contract și lucrări suplimentare de curățenie și dezinfectare efectuate în anul crizei sanitare.

Acesta este în esență motivul conflictului izbucnit încă de la începutul anului între Romprest și noua administrației de la sectorul 1 condusă de primarul USR, Clotilde Armand. Romprest a jucat în forță, cu cutitul la gât.

Mutarea are un impact imediat. Presiunea comunității asupra administrației locale pentru a rezolva problema este uriașă.  Primarul are puțini aliați, un contract aproape imposibil de reziliat iar liberalii nu o mai susțin în Consliu Local când vine vorba de Romprest.

Romprest a avut de partea sa mai toate televiziunile de știri, care au început o campanie furibundă împotriva primarului. Cele mai multe au beneficiat de contracte și sponsorizări generoase.

În ce privește contractul încheiat în 2008 între administrația de atunci (Andrei Chiliman, PNL) și Romprest, clauzele de reziliere par scrise la sediul companiei, nu în interesul primăriei.

Din documentul consultat de G4Media.ro rezultă că Romprest deține exclusivitate pe serviciile de salubritate din sectorul 1 pe o durată de 25 de ani.

Dacă Romprest refuză să mai presteze serviciile, ca în cazul de față, există o singură sancțiune prevăzută în clauzele contractuale: primăria poate aplica penalizări de 0, 06 % pe zi din valoarea contractului, adică o sumă neglijabilă pentru o companie ca Romprest, care își va permite oricând să lase o săptămână sectorul 1 în mizerie mai scrie G4Media.ro

Astfel de contracte parazitează Bucureștii și pe bucureșteni, aici intrând  și  parcurile , ”paseluțele”, iluminatul stradal ș.a.m.d.

Primarul care încearcă să îndrepte o anomalie se lovește de contractele beton semnate înainte și el este din start atacat de cei  intrați în mafie, dar culmea, și de cetățenii care sponsorizează din buzunarul lor furtul, atacați de mormanele de gunoi lăsate de ”prestatorul„ putred de bogat tocmai prin banii luați păgubiților.

C. Zamfir, AMPress.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!