AM Press Logo
Muzeul Pietrei

4 probleme de sănătate întâlnite în timpul verii

Sursa foto: Shutterstock

Vara este un anotimp îndrăgit pentru zilele sale lungi, vremea caldă și vacanțele relaxante. Cu toate acestea, pentru mulți oameni, vara aduce și o serie de probleme de sănătate care pot afecta calitatea vieții și care pot schimba planurile inițiale.
În acest articol, vom discuta despre patru probleme de sănătate frecvent întâlnite în timpul verii, pentru că tu să fii cât mai bine pregătit pentru acest sezon.

4 probleme de sănătate asociate cu sezonul de vară
Numărul variat de activități care pot fi realizate vara, insectele, căldura excesivă și factorii alergeni din mediu , toate acestea duc la apariția unor probleme de sănătate frecvent întâlnite în această perioadă a anului.
Câteva dintre cele mai cunoscute probleme includ:

Astmul
Astmul este o afecțiune caracterizată prin îngustarea bronhiilor, care se manifestă prin dificultăți de respirație și tuse productivă.

Simptomele astmului variază de la un episod acut la altul, acestea fiind declasante de diferiți factori cum ar fi expunerea la alergeni, efortul fizic și anumite medicamente.
Deoarece vara există numeroși factori alergeni în mediul înconjurător, iar temperaturile pot varia, acest sezon poate reprezenta o perioadă dificilă pentru persoanele afectate de astm.
Pentru a preveni apariția episoadelor, este indicat să știi și să previi factorii declașantori și să continui tratamentul recomandat de către medicul specialist.

Deshidratarea
Deshidratarea apare atunci când corpul pierde mai multe lichide decât primește, ceea ce împiedică în cele din urmă funcționarea normală a organismului.
Numărul cel mai mare de cazuri de deshidratare sunt în timpul verii întrucât temperaturile ridicate duc la transpirație excesivă și la alterarea rapidă a alimentelor, aceasta din urmă fiind cauza cea mai frecventă de toxiinfecție alimentară.
Pentru a preveni deshidratarea este recomandat consumul corespunzător de lichide și evitarea alimentelor care au fost expuse timp îndelungat la soare. O altă metodă bună de a înlocui lichidele pierdute prin transpirație este de a consuma fructe cu un conținut ridicat de apă cum ar fi pepene roșu, portocale, piersici sau ananas.

Rinita alergică
Rinita alergică (febra fanului), este o afecțiune cronică declanșată în urma expunerii la anumiți factori de mediu cum ar fi polenul, praful, mucegaiul, părul de animale, etc.
Reacțiile alergice se manifestă de cele mai multe ori prin simptome asemănătoare răcelii, care pot include strănutul, dureri de cap, lăcrimare excesivă, inflamarea mucoasei nasului etc.
Metoda cea mai bună de reducere a riscul de rinită alergică în sezonul de vară este prin evitarea expunerii la factorii alergeni și discutarea în prealabil cu medicul specialist despre opțiunile medicamentoase disponibile pentru gestionarea simptomelor.

Arsuri solare
Arsurile solare sunt o altă problemă frecventă în timpul verii, cauzată de expunerea excesivă la razele ultraviolete (UV) ale soarelui. Acestea pot provoca roșeață, durere, bășici și pot duce, în cazuri severe, la insolație sau la probleme pe termen lung, cum ar fi cancerul de piele.
Pentru a evita arsurile solare este recomandată purtarea hainelor care acoperă tot corpul, folosirea produselor care oferă protecție solară, alegerea zonelor cu umbră și purtarea ochelarilor de soare.

Chiar dacă vara aduce multe bucurii, este important să fim conștienți de riscurile pe care acest sezon le poate avea asupra sănătății, pentru a putea lua măsurile preventive necesare.
Pentru o vară cât mai linistită, gestionarea eficientă a problemelor de sănătate existente deja și evitarea deshidratării și a arsurilor solare ar trebui să reprezinte o prioritate.

Referințe:
1. https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/astm-cauze-simptome-diagnostic-tratament
2. https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/rinita-alergica-cauze-simptome-tratament

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!