AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Rafila: Suntem în fața unor livrări de vaccinuri pe care nu avem unde să le stocăm și pe care trebuie să le plătim. Nu găsim țări dornice să îl cumpere sau să îl primească drept donație

 

Multe state europene întâmpină dificultăți în a mai stoca vaccinurile anti-COVID-19 pentru că au depozitele pline, iar posibilitatea de a vinde aceste vaccinuri sau de a le dona este în momentul de față mai degrabă ipotetică decât reală, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, miercuri, pe B1 TV.

Referitor la faptul că România așteaptă alte 39 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, ministrul Sănătății a explicat: „Este o problemă complexă, care în momentul de față depășește competența Ministerului Sănătății pentru că discutăm de două lucruri. În primul rând, discutăm despre livrarea unor vaccinuri pentru care nu mai există interes, în mod evident, și interesul acesta nu se reflectă doar la nivelul celor din România, care se vaccinează în număr mic în momentul de față, sub o mie de persoane se vaccinează zilnic cu prima doză”.

„E o problemă generală la nivelul Uniunii Europene, sunt multe state care întâmpină dificultăți în a stoca aceste vaccinuri pentru că au depozitele pline, iar posibilitatea de a vinde aceste vaccinuri sau de a le dona este în momentul de față mai degrabă ipotetică decât reală. Atunci sigur că ne aflăm într-o situație complicată, care ne pune în fața unor livrări de vaccinuri pe care nu avem unde să le stocăm și pe care trebuie să le plătim”, a continuat social-democratul, potrivit b1tv.ro.

Alexandru Rafila spune că România a vândut toate vaccinurile pe care i le-a livrat Pfizer în ianuarie și februarie.

„Eu am făcut tot ce am putut și vreau să vă spun că într-un interval foarte scurt de timp, de la sfârșitul lunii decembrie, până în data de 10 februarie, am reușit să găsesc clienți pentru 7,5 milioane de doze de vaccin, deci practic toate vaccinurile livrate în luna ianuarie și februarie de către compania Pfizer au fost vândute de România și n-am avut o problemă în acel moment, dar în mod evident în momentul de față nu mai găsim țări dornice să îl achiziționeze și chiar nu mai găsim țări dornice să îl primească ca donație. Vă dau un exemplu, am făcut o ofertă către Mexic pentru donarea unei cantități importante de vaccin și n-am primit niciun fel de răspuns”, a adăugat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a pledat pentru identificarea unei soluții comune la nivelul UE.

 

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!