8 lucruri despre ouă pe care SIGUR n-ai vrea sa le cunoști

gaini-ouatoareEști interesat(ă) să știi cât mai multe despre alimentul complex, oul. Însă există și anumite aspecte pe care poate nu ai vrea să le cunoști. Potrivit sfatulparintilor.ro, iată ce nu știai despre ouă și condițiile în care cresc găinile ouătoare:

1. Anual sunt omoriti 6.000.000.000 de pui de o zi masculi. Din rasele de gaini ouatoare, daca puii sunt masculi sunt omorati. Rasa nu este crescuta pentru carne, ci pentru oua, asa ca se considera ca masculii nu produc nimic si sunt eliminati.

Distribuie prietenilor

2. Multe dintre ouale considerate “organice”, “de tara”, “bio” isi au originile in fermele industriale de pui.

3. Gainile din fermele de oua, gratie selectiei si manipularii genetice ajung sa faca pana la 300 de oua pe an/capita. In conditii naturale, gainile n-ar depune decat 10/15 oua anual. Ca toate pasarile, gainile ar trebui sa oua doar pentru inmultire.

4. Peste 90% dintre gainile ouatoare din ferme sunt tinute in custi atat de mici incat nici nu-si pot intinde aripile. Conditiile in care traiesc sunt destul de stresante, ceea ce le face pe gaini sa se atace reciproc si chiar sa se omoare una pe alta.

5. Ca sa nu se mai raneasca, in unele ferme li se taie ciocul gainilor. Ciocul gainilor este mult mai sensibil decat buricul degetului la om. Multe gaini mor in timpul procedeului.

6. In mediul natural, o gaina poate trai 10-15 ani, insa in ferme durata de viata este de 12-18 luni. Ele sunt trimise la abator dupa ce nu mai au oua.

7. In timpul transportului catre abatoare, puii sunt atat de inghesuiti, incat multi ajung gata morti, cu oase rupte, hemoragii, deshidratati, rapusi de caldura sau de frig etc.

8. La abator, unii pui sunt constienti inca in momentul in care ajung in bazinul pentru indepartarea penelor. Sunt, practic, inecati si fierti de vii.

C.Zamfir, AMPress