• Home
  • Știri
  • Adrian Năstase: Diplomația românească, una dintre cauzele pentru care n-am intrat în Schengen

Adrian Năstase: Diplomația românească, una dintre cauzele pentru care n-am intrat în Schengen

nastase 4

Fostul premier Adrian Năstase a declarat marți că România a ratat intrarea în Schengen deoarece votul din Consiliul JAI nu s-a întâmplat într-un moment potrivit, Austria a avut o anumită situație politică internă care i-a modelat atitudinea, iar diplomația română nu și-a făcut datoria.

„Sunt trei cauze de care n-am ținut seama. Prima: faptul că am ajuns la un moment nepotrivit în ședința Consiliul JAI, după ce au apărut aceste valuri de migranți care au început să enerveze peste tot în UE. După ce, inițial, au fost utili ca forță de muncă, acum deja populația e iritată de ei cei vin din Siria, Afganistan etc.

Doi: e o chestiune legată de situația politică concretă din Austria.
Trei: felul în care a funcționat diplomația din România. Timp de un an de zile, ca să se ridice vizele pentru România în 2001 (pe 7 decembrie 2001 UE ridicat vizele pentru români – n.r.), am avut în fiecare ședință de guvern, săptămânal, pe ordinea de zi problema ridicării vizelor și am folosit ambasadele, oameni care s-au ocupat de ambasadorii străini, am primit ambasadorii străini să ne povestească că-i nemulțumește în legătură cu România.
Sigur că această a treia cauză contează. Cred că e nevoie din nou să vedem calitatea liderilor, capacitatea lor de a acționa, de a relaționa”, a declarat fostul premier, la postul B1 TV.

Întrebat dacă în această perioadă l-a căutat cineva din fruntea statului român să-i ceară o opinie privind procesul de aderare la Schengen, dat fiind că fost în trecut ministru de Externe, Năstase a răspuns: „Domnul Iohannis, totuși, a făcut un lucru important: mi-a retras decorația pe care o luasem. Putea să-mi dea un telefon să-mi spună că-mi retrage decorația, dar n-a făcut nici asta. A rugat pe cineva”.

„Lucrurile și aici s-au complicat cumva, că nimic nu e gratuit în lumea politică europeană și mondială, să fim serioși…”, a afirmat fostul premier.

Continuarea aici

Parteneri