Ai observat că frunzele plantelor tale devin lipicioase? Iată cum le salvezi

 

Ai observat vredată dacă frunzele plantelor tale devin lipicioase? Ei bine, se întâmplă destul de des și, uneori, substanța lipicioasă ajunge pe mobilă sau pe covoare.
Cea mai frecventă cauză care determină apariția de substanțe lipicioase pe frunzele plantelor o reprezintă infestarea cu afide. Dacă ai observat pe spatele frunzelor, în mod special, mici pete maronii, nu trebuie să le treci cu vederea. Ele nu sunt pete de rugină sau de mucegai.
În realitate sunt afide, mici insecte care se lipesc pe frunze, în special pe lângă nervuri, și se hrănesc cu sevă. Secrețiile lor lasă acele dâre lipicioase pe frunze, iar când se înmulțesc necontrolat, plantele nu mai au nicio șansă.
Cum combați afidele
Pregătește o soluție mai concentrată din detergent lichid de vase și apă la temperatura camerei și tamponează frunzele infestate cu afide cu această soluție. Detergentul le omoară în primul rând pentru că le sufocă, dar atacă în foarte mică măsură plantele. Este important ca detergentul să nu ajungă în pământul din ghiveci și la rădăcini.
Folosește și alcool medicinal
O altă soluție este spirtul sau alcoolul medicinal. Aplică alcoolul pe afide prin tamponări ușoare cu ajutorul unor bețișoare de urechi. Îți trebuie multă răbdare, dar alcoolul dizolvă platoșa insectelor și le elimină.

Continuarea pe libertateapentrufemei.ro