Alex Livadaru: Valul de controale ANAF e menit să compenseze găurile făcute de politicienii care au devalizat bugetul României după ’89

Jurnalistul Alex Livadaru afirmă, într-un articol pentru Gândul, că valul de controale ale inspectorilor antifraudă este menit să acopere găurile făcute de politicienii care au furat miliarde de la bugetul României după 1989. De la Guvern lucrurile se văd altfel: „Văd că există deja o frăţie a evazioniştilor”, spune luni premierul Victor Ponta, întrebat de ziarişti despre recentele critici la adresa angajaţilor Antifraudă Fiscală, acuzaţi că fac exces de zel şi închid covrigării pentru câţiva bani găsiţi în plus sau în minus. “Când am să plătesc taxele şi impozitele pe trimestrul 1, am să mă duc la Fisc şi am să le spun: Na! 10% pentru Udrea, să aibă de poşete când iese din puşcarie. Ăştia-s pentru Vanghelie, că poate nu-i ajung cele 90 de milioane de euro. Ăştia-s pentru ministrul finanţelor, să aibă ce ascunde prin cimitir sau poate îşi mai cumpără un tablou. Ăştia sunt ca să aibă ce fura firma familiei premierului, să le termine la oamenii aia din Comarnic instalaţia de apă. Iar ăştia sunt ca să aibă cu ce achita lucrările câştigate de Dragnea”, bombăne supărat patronul unui magazin non-stop din Bucureşti povestindu-i jurnalistului Alexa Livadaru ce va face în faţa ghişeului, când îşi va achita dările. ”În aceste zile, guvernanţii şi inspectorii aflaţi în marea bătălie contra evazioniştilor de 2 lei ar trebui să plece urechea în stradă. Pentru că reacţiile la valul de antipatie iscat de aceste pedepse aberante sunt spumoase, dar pline de amar. Imaginea marii campanii antievazioniste va avea efecte catastrofale asupra echipei guvernamentale. Mergeţi şi vorbiţi cu patronii de buticuri, restaurante, cu vânzătoarele. Remarcile lor despre descinderile neînfricaţilor inspectori sunt demne de luat în seamă şi aşteptările lor sunt adevărate lecţii pentru politicieni”, scrie Livadaru în articolul său. „Dezbrăcaţi-i pe aceşti inspectori de uniforme, daţi-le caschetele jos şi veţi găsi pe unii dintre cei care până acum puţină vreme vă cereau şpagă pe faţă, că să vă lase cu o amendă contravenţională mai mică. Pe aceşti domni îi caută cineva la avere? Lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba!”, spune un patron de magazin de haine dintr-o zonă centrală a Bucureştiului.
anaf
“În ultimii 25 de ani, asaltat de tupeul guvernelor care s-au succedat, românul a făcut ce a ştiut el mai bine. Şi-a ascultat instinctele de supravieţuire. A simţit că este furat de politicieni şi atunci a ales să dea mai puţin la punga publică din care s-au înfruptat cei care i-au condus. Nu e o scuză, dar de aici vine, probabil, şi corupţia „mică” sistematizată la toate nivelurile societăţii româneşti. Şi tot aici îşi au rădăcinile toate formulele şi modalităţile de a se sustrage de la plată dărilor către buget. Pentru că Guvernele ultimilor 25 de ani ar fi lăsat în urmă autostrăzi, spitale mai bune, şcoli şi servicii publice, atunci poate şi rata de colectare ar fi fost mai mare pur şi simplu din bunăvoinţa contribuabililor”, conchide Livadaru.
Sursa : Gandul.info