Anesteziștii se pregătesc să iasă din sistemul bugetar. Cum vor fi afectate spitalele

Anestezistii din Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva (SRATI) pregatesc o surpriza sistemului public de sanatate: renuntarea la statutul de angajat pentru a negocia contracte de prestari servicii cu spitalele, scrie ziare.com

Sa urmeze, adica, modelul implementat deja de Polonia. La noi consecintele ar fi, insa, imprevizibile.

Schimbarea ar insemna venituri mai mari si „norme normale” de lucru pentru anestezisti, explica profesorul universitar Dorel Sandesc, membru al Senatului SRATI, asociatie care are aproximativ 600 de membri.

Distribuie prietenilor

Pe de alta parte, spune acesta, spitalele vor fi obligate sa-si „adapteze activitatea la numarul de medici disponibili”. Cu alte cuvinte, vor trebui sa angajeze mai multi anestezisti. In conditiile deficitului urias de astfel de specialisti, adaptarea va inseamna, insa, reducerea activitatii.

„Acesta este modelul polonez pe care noi l-am analizat si avem in vedere trecerea la acest lucru”, a spus Dorel Sandesc, fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Varianta pe care o studiaza acum membrii SRATI este cea a infiintarii unor grupuri care sa negocieze in numele anestezistilor cu spitalele.

Continuarea pe ziare.com