ANPC, sfaturi pentru cumpărăturile de Paști: Evitați cumpărarea cărnii din ”portbagajele mașinilor”

În goana după chilipirul mult visat, mulți români cumpără ce găsesc, oricum, oricând. Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) explică secretele cumpărăturilor de Paști care să nu te bage în spital și care să nu te lase nici lefter

”Vă recomand să cumpărați produse alimentare perisabile ( carne de miel, peste, oua etc.) numai din locuri amenajate si autorizate ( macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete ) care dispun de echipamente ( vitrine frigorifice, termometre ) și care asigură condițiile igienico-sanitare specifice și unde aveți certitudinea că produsele sunt controlate sanitar-veterinar”, a declarat Paul Anghel conform romaniatv.net.

Sfaturi pentru achiziționarea produselor din carne

Distribuie prietenilor

– Evitați cumpărarea de carne de la persoane si din locuri neautorizate, din ”portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Deveniți circumspect dacă vânzătorul nu are posibilitatea să asigure conditiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă. Riscați să achizitionați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sanatatea;

– Verificați proprietatile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenței. Carnea trebuie să prezinte la suprafață o pelicula uscată, de culoare roz sau roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune. Mirosul trebuie să fie de produs proaspat;

– Se va acorda atenție pretului afișat și se va verifica concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;

– Carnea achiziționată sub formă refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider.

– Achiziționarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate ! Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic;

– Ouăle de consum trebuie să prezinte coajă intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri străine, fără mirosuri stridente;

– La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar galbenușul ușor aplatizat și bine delimitat de albuș;

– In cazul ouălor vândute în vrac trebuie comunicate vizibil, cu ușurință si perfect lizibil, informatiile privind: categoria de calitate, categoria de greutate, o indicație a metodei de creștere a găinilor, o explicație a semnificației codului producătorului și în sfârșit data de valabilitate.

Sfaturi pentru achiziționarea vopselei de ouă

– Achiziționarea vopselei de ouă se va face numai din locuri autorizate

– Se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare și durata de expirare a produsului

-Nu utilizati la vopsirea ouălor vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau cea pentru textile . Deși rezultatele sunt spectaculoase, utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta un posibil pericol pentru sănătate.

Mai mult aici