Astăzi este ziua lui Klaus Iohannis. 11 lucruri pe care nu le știai despre președinte

Președintele Klaus Iohannis împlinește astăzi 59 de ani. El s-a născut pe 13 iunie 1959, la Sibiu. Klaus Iohannis a devenit președintele României din 21 decembrie 2014.
11 lucruri pe care nu le știați despre președintele Klaus Iohannis
1. Familia sa este de 850 de ani în Transilvania. Klaus Iohannis a declarat într-un interviu pentru adevarul.ro că familia sa are rădăcini adânci în Transilvania, încă de pe vremea lui Mihai Viteazul, şi se consideră un bun român. ”Strămoşii mei au venit acum 850 de ani în Transilvania. S-au aşezat în zona Sibiului şi de atunci tot acolo trăim. Nu am nici un strămoş care a venit din altă parte. Am documente scrise care atestă, cam de la 1500 cu siguranţă, că familia Iohannis a existat în zona Sibiului, mai exact în Cisnădie. Părinţii mei, bunicii mei, străbunicii mei, toţi au fost în zona, şi au trăit în zona Sibiului”, a explicat Klaus Iohannis.
2. Părinţii lui nu au fost niciodată severi. “Familia mea, indiferent cât mergem în urmă, a fost întotdeauna o familie de condiţie medie, nici bogaţi, dar nici săraci lipiţi pământului”, spune el. În plus, părinţii lui nu l-au certat niciodată pe vremea când era şcolar.
3. A luat cursuri de dansuri şi bune maniere. În timpul facultăţii, viitorul preşedinte a locuit într-o cameră de cămin de 15 mp, împreună cu alţi 6 studenţi, toţi saşi. Colegii îl descriu ca un tip manierat şi politicos, care la un moment dat chiar s-a înscris la un curs de dansuri şi bune maniere.
4. A ieşit în stradă la Revoluţie. ” În 1989, am ieşit şi eu în stradă, împreună cu toţi ceilalţi oameni după semnalul dat la Timişoara”, povesteşte Iohannis.
5. Este foarte priceput în gospodărie. Îi place să meşterească, repară tot ce e nevoie în casă, grădină şi pivniţă, ba chiar şi-a pus singur gresie şi faianţă.
6. Părinţii săi au emigrat în Germania după 1989. “Aveau meserii simple: mama -soră medicală, tata -tehnician la o firmă din Sibiu. Ei au plecat în Germania fiind deja pensionari”, declara Johannis într-un alt interviu. Acum, Gustav ¬Heinz Johannis şi mama preşedintelui trăiesc ¬într-un orăşel numit ¬Würzburg şi-i trimit fiului ciocolată şi cafea de Crăciun.
7. Nu a gătit niciodată. ”Cred în diviziunea muncii: unii oameni se pricep la gătit, pe când alţii se pricep mai mult la aprecierea mâncării. Eu mă număr printre aceia care apreciază”, a recunoscut primarul Sibiului, care preferă ciorba de perişoare, dar şi mâncarea asiatică.
8. Drumeţiile şi trandafirii sunt pasiunile sale. Klaus Iohannis se mândrește cu o grădină superbă plină de trandafiri, pe carte i-a botezat. Grădinăritul e cea mai relaxantă activitate a sa.
9. 30 de ani a mers la serviciu pe bicicletă. Pe vremea când era profesor “de ţară” străbătea 2 km pe uliţele desfundate indiferent de vreme. Nici când a ajuns primar nu a renunţat la acest obicei.
10. Este bogat. Avea șase case, dar a rămas cu cinci. În conturi, în 2016, avea 295.000 de lei, iar din chirii încasa 119.920 de lei. Potrivit declarațiilor de avere din ultimii ani, președintele a câștigat din cele două cărți scrise ”Pas cu pas” și ”Primul pas” a câștigat 117.498 de lei. Salariul din 2017 a fost 196.155 lei, adică 16.000 de lei pe lună. La data alegerilor, avea în conturi și 9.000 dolari şi 13.500 euro, dar în declarația din 2017 nu mai apar aceste sume.
11. Iubește vacanțele. Chiar imediat după ce a devenit președintele României a plecat într-o vacanță. Până acum, a fost în Statele Unite, Germania, în Tenerife, dar și la schi în Munții Șureanu.

Sursa – click.ro