AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Astăzi, Sfântul Andrei, ocrotitorul României. La mulți ani, sărbătoriților!

Sfântul Andrei este ocrotitorul României și a trăit pe aceste meleaguri. În ziua sărbătorii lui, pe 30 noiembrie, lumea creștină îl respectă cu sfințenie.

Este celebrat cel dintâi chemat între Apostoli, ucenic al lui Ioan Botezătorul, Sfântul Andrei, acela care l-a urmat pe Iisus întreaga sa viață. A propovăduit cuvântul Domnului, a asistat la Patimile Sale, L-a jelit la moartea Lui și s-a bucurat, întărindu-și credința, la Învierea Sa. După Pogorârea Duhului Sfânt, a ajuns în ținutul Dobrogei de azi, unde a viețuit în peșterea care-i poartă numele, loc de pelerinaj, în apropierea localității Matei Corvin, unde se află și o părticică din sfintele sale moaște. O altă parte din moaște se găsesc la Catedrala Episopală din Galați.

Sfântul Andrei veghează lumea creștină
Este patronul spiritual al Scoţiei, țară al cărei steag reprezintă crucea Sfântului Andrei. Sfântul Andrei veghează asupra Spaniei, Siciliei, Greciei şi Rusiei. Și, ce e cel mai important, este ocrotitorul României. Se spune despre Sfântul Apostol Andrei că ar fi fost cel dintâi trimis spre propovăduire spre ținuturile Greciei, Mării Negre și Dunării.
După Înălțarea Domnului, a ajuns pe meleagurile noastre. A poposit în ținuturile Dobrogei. Acolo a și lăsat un lăcaș sfânt de închinăciune, Peștera Sfântului Andrei. Este prima biserică creștină de pe la noi. În interior, se mai poate vedea și azi scobitura din stâncă ce l-a adăpostit pe Apostol. Și a devenit pat de alinare pentru suferinzii zilelor noastre. O parte din sfintele moaște sălășluiesc în catedrala Sfântul Petru de la Roma. Iar capul sfântului tronează la biserica din Patras, în Grecia, unde acesta a trecut la cele sfinte.

În România, aproximativ 720.000 de persoane, dintre care 368.523 bărbați si 349.079 femei, își sărbătoresc onomastica de ziua Sfântului Apostol Andrei.

Numele “Andrei” derivă din grecescul “Andreas”, care înseamnă “viteaz”, “bărbătesc”.

La mulți ani!

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!