Azi, Sfântul Alexandru. Nu-ți vorbi de rău aproapele și fii milos cu cei năpăstuiți

 

Pe 30 august, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Alexandru, cel supranumit „protectorul omenirii”. Este unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii și un apărător neînfricat al credinței creștine.

A trăit la începutul secolului al IV-lea, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare și a fost ucenic al Arhiepiscopul Mitrofan al Bizantului.

Distribuie prietenilor

Conform tradiței, cu ocazia acestei sărbători credincioșii nu au voie să-și vorbească de rău aproapele și trebuie să dea dovadă de compasiune față de cei năpăstuiți de soartă.

Numele Alexandru reproduce vechiul nume persan Aleksandros. În Grecia antică, cea mai veche atestare provine din Iliada, Aleksandros fiind un alt nume al lui Pariş, fiul regelui Priam. Femininul Aleksandra apare prima dată în Descrierea Eladei a lui Pausanias, ca supranume pentru Casandra, sora lui Paris. Aleksandros este considerat un nume compus din verbul grecesc alexo – a apăra, a proteja şi andros, formă de genitiv a substantivului aner – bărbat, om, element frecvent în onomastica greacă. Aşadar, semnificaţia numelui Alexandru ar fi care îi apară pe oameni.

Despre persoanele care poartă numele de Alexandru sau Alexandra se spune că sunt puternice, neînfricate, ambițioase și luptă până la capăt pentru lucrurile în care cred.

La mulți ani, spunem și noi celor ce-și serbează azi ziua de nume!