AM Press Logo
Muzeul Pietrei

„Bețivul care a condus Imperiul Roman”. Consuma 26 de litri de vin zilnic

În istoria Imperiului Roman, există figuri controversate și captivante, iar Maximinus Thrax este cu siguranță una dintre acestea. Cunoscut pentru viața sa excentrică și ascensiunea neobișnuită la putere, Maximinus a fost primul bărbat de origine umilă și barbară care a ajuns să domnească peste cel mai mare imperiu al lumii antice.

Născut undeva în jurul anului 173 d.Hr. în Tracia, o provincie romană situată în zona Bulgariei moderne, Maximinus a venit pe lume într-o familie modestă de fermieri. Originea sa etnică a fost subiectul multor speculații, dar se crede că era de origine traco-romană sau, conform unor surse, provenea dintr-un amestec de populații gotice și alanice, notează click.ro.

Maximinus și-a început cariera militară în jurul anului 190 d.Hr. când s-a înrolat într-o unitate auxiliară tracă pentru a scăpa de munca pământului și să-și găsească o cale mai bună în viață. Dotat cu o înălțime impresionantă și o forță colosală, se spune că avea în jur de 2.6 metri și că putea să sfărâme pietre cu ușurință și să tragă căruțe încărcate, iar degetul său mare era atât de gros încât purta brățările soției pe post de inele.

Cu timpul, abilitățile sale militare și carisma personală l-au propulsat rapid în funcții de comandă superioare, iar în anul 232 d.Hr. a devenit un lider de frunte al armatei romane, însoțindu-l pe împăratul Alexandru Sever în campaniile sale militare.

Însă, momentul crucial în viața lui Maximinus a venit în anul 235 d.Hr. după asasinarea împăratului Alexandru Sever și a mamei sale într-o tabără militară din Germania. Soldații, nemulțumiți de conducerea pașnică și lipsită de acțiune a lui Alexandru Sever, l-au ales pe Maximinus ca înlocuitor. Astfel, Maximinus Thrax, un simplu soldat de origine tracă, a devenit împăratul Romei, inaugurând astfel una dintre cele mai tumultoase perioade din istoria Imperiului Roman.

Maximinus a fost văzut cu dispreț de aristocrația romană și de către elitele societății pentru originile sale umile și comportamentul său brutal și needucat. El a rămas mereu un străin la curtea imperială, iar lipsa sa de educație și rafinament a fost adesea subiectul ironiilor și criticii.

Cu toate acestea, Maximinus a reușit să-și mențină puterea timp de trei ani, concentrându-se asupra activităților militare și ignorând adesea afacerile interne ale imperiului. A condus Imperiul Roman din taberele militare ale legionarilor, fiind singurul împărat care nu a călcat niciodată în Roma.

Dar viața lui Maximinus a fost marcată și de excese și comportamente neobișnuite. Se spune că bea în mod regulat cantități imense de vin, consumând până la 26 de litri pe zi, un obicei care a contribuit la imaginea sa de împărat barbar și bețiv.

În cele din urmă, nemulțumirea generalizată împotriva lui Maximinus a dus la revolte și la căderea sa în anul 238 d.Hr. Trădat de propriile trupe și înfruntând opoziția armată și politică, Maximinus a fost ucis împreună cu fiul său, marcând sfârșitul scurtei și tulburi domnii a acestui împărat neobișnuit.

Viața lui Maximinus Thrax rămâne una dintre cele mai fascinante și întunecate povești din istoria Imperiului Roman. De la originea sa modestă și ascensiunea surprinzătoare la putere, până la moartea sa tragică și controversată, Maximinus Thrax a fost un personaj care a captivat imaginația oamenilor de-a lungul timpului și a rămas în istorie ca „bețivul care a condus Imperiul Roman”.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!