Șerban Cionoff: BOALA CA RATING ŞI RATING-UL CA BOALĂ?!

    

La ce mizerabile scenarii şi trucuri nenorocite se dedau nişte indivizi care –şi zic ziarişti şi posturile tv care le comercializează imundele sub-producţii numai pentru a atinge rating-ul m-am putut convinge încă o dată (dacă mai era nevoie?) chiar în aceste zile. Când pe pagina de auto-publicitate, numită cu toată pompa aferentă de „socializare”- a unui anumit post afişul l-a ţinut suferinţele prin care trece o îndrăgită actriţă româncă despre care se bănuieşte că ar putea avea cancer. (Din respect pentru eroina acestor nefericite întâmplări nu îi voi face public numele!) Întâmplarea a făcut ca soţia mea şi eu să o cunoaştem de mai bine de două decenii pe această adevărată Doamnă, un om  de o deosebită frumuseţe sufletească şi nu doar o persoană care „dă bine pe sticlă”. A muncit şi munceşte mult şi temenic pentru fiecare rol, pune suflet şi patimă frumoasă în tot ce face, iubeşte oamenii şi li se dedică , deşi nu întotdeuna în viaţă i s-a răspuns cu aceeaşi monedă. Asta nu a făcut-o însă nici să cedeze şi, lucrul cel mai frumos cu putinţă, nici nu a aruncat-o într-o acră mizantropie de ratat emfatic, poză pe care îndeobşte şi-o compun şi o abordează cu ostentaţie tot felul de figuranţi ai diverselor scene, inclusiv sau mai ales ai marii scene a vieţii. Pentru asta o iubim nespus pe minunata noastră prietenă!

Tocmai de aceea am rămas uimit şi, mai apoi, am simţit o cumplită scârbă şi o mare revoltă sufletească atunci când am citit pe pagina unui anumit post TV relatări amănunţite, că să nu le spun mai direct şuşoteli de chivuţe obişnuite să dea din casă contra unui jalnic bacşiş sau a unor hârjoneli erotizante la nivel de maidan, despre de unde i s-ar trage acestei femei cu totul aparte suferinţele. M-a scârbit, mai ales, plăcerea de-a dreptul bestială a compunătorilor de ştirlete de a relata simptomele bolii, stările dureroase pe care trebuie să le treacă această încercată femeie. Aşa după cum nu am cuvinte să calific gestul medicului care a pus umărul la această sinistră înjghebare dându-şi cu părerea cam foarte la limitele Jurământului lui Hypocrat.

Distribuie prietenilor

Şi toate astea pentru ce? Pentru a face să se vândă mai repede şi mai bine „marfa”. Fiindcă, de fapt, asta a ajuns în pseudo-economia şi în societatea românească, amândouă şi deopotrivă grav bolnave de  „tarabagită cronică”, un om şi cam la atât se vinde şi se cumpără viaţa şi suferinţele lui. Să ne fie ruşine!…

De prisos să mai scriu că o asemenea nemernicie se petrece sub ochii (dez) onor CNA, care, în toată această vreme, are foarte multă treabă să repereze onoarea nereperată a celui care încă pentru vreo 40 de săptămâni mai se face a fi preşedintele României! Onoare „reperată”,bineînţeles!, la un post de televiziune pe care demisul naţional l-a trecut la indexul său scaraoţchist.

Urâte vremi am ajuns să mai trăim dacă- fie şi numai la o singură televiziune- boala, suferinţa, durerea şi lacrmile au ajuns  o simplă marfă numai bună de vânzare pentru deliciul hulpav al mahalalei artificial smălţuite, al pipiţelor fiţoase şi al hadamacilor cu pretenţii de fante de cartier!

Asta nu mai e cultură de masă, ci de-a dreptul, sub-cultură pentru javrele care se hrănesc numai cu ce cade sub masa de autopsie dintr-un cadavru intrat în putrefacţie!…

Şerban CIONOFF