• Home
  • Știri
  • Boloş: Deşi sună brutal, realitatea este că transformarea sistemului de sănătate românesc se produce lent, discontinuu şi fragmentat

Boloş: Deşi sună brutal, realitatea este că transformarea sistemului de sănătate românesc se produce lent, discontinuu şi fragmentat

marcel bolos 1 1440x1080 1

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, afirmă, după ce Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care reglementează implementarea proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Sănătate 2021-2027 şi din împrumuturi contractate cu Instituţiile Financiare Internaţionale, că în 2027 vom exista spitale noi în orice colţ al ţării.

„Deşi sună brutal, realitatea este că transformarea sistemului de sănătate românesc se produce lent, discontinuu şi fragmentat, iar asta ne pune în situaţia de a fi printre statele UE cu cel mai mare număr al deceselor care ar fi putut fi evitate. Când am venit în MIPE infrastructura spitalicească nu era în Programul Sănătate 2021-2027, chiar dacă suntem în situaţia în care mai multe spitale publice se află într-un stadiu avansat de uzură, iar în ultimii 25 de ani s-au construit prea puţine spitale publice, cu atât mai puţin spitale publice de anvergură. Acum, ştim sigur că în 2027 vom avea spitale noi în orice colţ al ţării. În logica măsurilor pentru a obţine rezultate în domeniul sănătăţii, ordonanţa de astăzi stabileşte măsurile necesare implementării proiectelor de infrastructură spitalicească ce vor fi finanţate din fonduri europene. Vorbim despre unele dintre cele mai aşteptate investiţii, care vor asigura acces la servicii medicale de calitate pentru milioane de români”, a declarat Marcel Boloş, citat într-un comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, potrivit digi24.ro.

El a adăugat că este o premieră care deschide perspectivele pentru viitoarele investiţii strategice în infrastructură, odată ce a devenit posibilă combinarea finanţării din fonduri externe nerambursabile cu împrumutul BEI.

”Cele două priorităţi din Programul Sănătate la care face referire ordonanţa adoptată de astăzi înseamnă cel puţin 7 spitale mari (judeţene, monospecialitate sau centre de transplant) nou construite şi dotate şi alte 20 spitale publice municipale şi orăşeneşti construite sau reabilitate şi dotate. Până la finalul anului, contractele de finanţare pentru toate aceste spitale vor fi încheiate, astfel încât să avem suficient timp pentru derularea procedurilor specifice unor investiţii de o asemenea importanţă şi anvergură”, a explicat Boloş.

Finanţare de până la 500 de milioane de euro pentru un spital nou

Actul normativ stabileşte cadrul general privind metodologia şi criteriile de selecţie pentru proiectele de investiţii publice din domeniul sănătăţii, care sunt aprobate de către Comitetul de Monitorizare a Programului Sănătate, la propunerea Autorităţii de Management pentru Programul Sănătate pe baza criteriilor-cadru stabilite în ordonanţă.

Valoarea eligibilă finanţată din Programul Sănătate pentru investiţii în infrastructuri spitaliceşti noi – spitale judeţene/ judeţene de urgenţă; spitale monospecialitate – unităţi sanitare cu paturi este de minim 5 milioane de euro şi maxim 500 de milioane de euro şi include lucrări de extindere/modernizare/reabilitare pentru clădiri, inclusiv lucrări de conectare/extindere/modernizare/reabilitare la clădiri existente şi dotare cu echipamente medicale specifice, inclusiv măsuri de tranziţie verde şi digitalizare, lucrări de construcţii noi, inclusiv dotarea cu echipamente medicale specifice inclusiv măsuri de tranziţie verde şi digitalizare.

Continuarea aici

Parteneri