• Home
  • Prima
  • BOR: Filmările în biserici vor fi făcute doar cu acordul centrelor eparhiale. Ce se întâmplă cu nunţile şi botezurile

BOR: Filmările în biserici vor fi făcute doar cu acordul centrelor eparhiale. Ce se întâmplă cu nunţile şi botezurile

Filmările în biserici vor fi făcute doar cu acordul centrelor eparhiale şi numai pentru „evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici”, aceleaşi condiţii fiind aplicabile şi în cazul transmiterii pe internet a slujbelor, a decis Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a permite filmările în biserici doar cu acordul centrelor eparhiale şi numai pentru „evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric” al acestora nu este una radicală. Filmările la cununii şi botezuri se vor putea face în continuare fără a fi necesar un acord în prealabil, această hotărâre având scopul de a feri spaţiul bisericii de un conţinut inadecvat.
Vasile Bănescu a explicat pentru News.ro că interdicţia filmărilor fără acordul centrelor eparhiale se referă la conţinutul posibil inadecvat al unor spectacole sau concerte organizate în spaţiul bisericii.
„Interdicţia respectivă nu e o interdicţie radicală care să împiedice desfăşurarea unor lucruri bune şi frumoase. Ea se referă la conţinutul posibil inadecvat al unor spectacole, al unor concerte, al unor piese de teatru care uneori au fost găzduite de spaţiul bisericii, conţinut posibil inadecvat cu spaţiul sacru al bisericii. Această motivaţie este necesară pentru că spaţiul bisericii este destinat în primul rând slujbelor religioase, iar aceste spectacole care uneori, nu foarte des, se desfăşurau în ea, e preferabil să se desfăşoare în afara ei, tocmai pentru a exista un public mai numeros, mai larg”, declarat Bănescu.
„Este o decizie menită să scoată biserica cumva din spaţiul strict liturgic într-un spaţiu mai amplu social, care este întotdeauna mai generos în legătură cu publicul. Aceasta este principala motivaţie – ferirea spaţiului bisericii de un conţinut inadecvat care este uneori chiar nontradiţional în Biserica Ortodoxă”, a adăugat el.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a clarificat că această măsură nu se referă la cununie sau la botez, familiilor fiindu-le permis în continuare să înregistreze aceste ceremonii.
„Această măsură nu priveşte filmările la sfânta cununie şi la botez. Familiile care doresc să îşi înregistreze pentru patrimoniul memorial al familiei, ca să spun aşa, sunt libere să o facă, fără să aibă nevoie de un acord. Sunt filmări destinate circuitului privat şi nu au niciun fel de interdicţie”, a explicat Bănescu.

Parteneri