Bradul anului 2020 (îl cuprind 8 oameni la bază) concurează, din Munții Cindrel, cu alți 14 din Europa. E din vremea lui…

 

Un brad impunător, de pe vremea lui Mihai Viteazul, și mai înalt decât un bloc cu 10 etaje (peste 30 metri) este reprezentantul României în lupta pentru titlul de arborele european al anului 2020. Copacul din județul Sibiu are 14 contracandidați de pe tot continentul.

„Are un diametru de  3 metri la bază și ar trebui să îl putem cuprinde  7-8 oameni”, explică pădurarul de la Gura Râului, județul Sibiu.

Distribuie prietenilor

Vechi de peste 500 de ani bradul secular numit și Paznicul Cibinului este cel mai bătrân din Munții Cindrel. Falnicul arbore din comuna Gura Râului de lângă Sibiu concurează cu 14 copaci din Cehia, Croația, Polonia, Portugalia, Slovacia și Marea Britanie. Localnicii sunt convinși că va câștiga concursul, scrie DIGI24.

Bradul sibian, un veritabil monument al naturii, adună în el legende cu ciobani mioritici, aduce putere și noroc, este un ”fel de rege al codrilor”, cum spun vizitatorii care nu sunt puțini.

Astfel de brazi, găsibili în pudurile virgine și seculare, câteva identificabile doar în România, e un semn de forță (peste el au trecut furtuni care nu l-au doborât), iar pentru oamenii zonei și nu doar pentru ei, de mândrie națională.

Aurelia Apostol, AMPress