AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Când este Halloween 2024. Ce tradiții și obiceiuri există în seara de Halloween. De ce se fac cadouri dulciuri

Foto – Shutterstock
Halloween este o sărbătoare cu origini celtice,care a fost adoptată de multe popoare din lumea occidentală și s-a răspândit în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii.

În mod tradițional, această sărbătoare este celebrată în noaptea de 31 octombrie, deși data poate varia în funcție de țară – de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie.

De unde provine numele de Halloween
Numele Halloween provine din expresia „All Hallows’ Eve”, care înseamnă „Ajunul Tuturor Sfinților”. În engleză veche, „hallow” era un cuvânt care însemna „sfânt” sau „persoană sfântă”. Aceasta se referă la sărbătoarea creștină de „All Hallows’ Day”, cunoscută astăzi ca Ziua Tuturor Sfinților, care se celebrează pe 1 noiembrie.

Istoria sărbătorii de Halloween
Din punct de vedere istoric, sărbătoarea Halloween a fost influențată de numeroase culturi de-a lungul secolelor. În Imperiul Roman, exista Ziua Pomona, în cultura celtică era festivalul Samhain, iar în creștinism era sărbătoarea Tuturor Sfinților, scrie History.com, potrivit stirileprotv.ro.

Conform cercetătorului Nicholas Rogers, Halloween-ul este cel mai frecvent asociat cu festivalul celtic Samhain, care înseamnă “sfârșitul verii” în limba irlandeză veche. Festivalul Samhain marchează sfârșitul “jumătății luminoase” a anului și începutul “jumătății întunecate” și este considerat uneori “Anul Nou Celtic”.

Obiceiuri și tradiții de Halloween

Halloween este o sărbătoare plină de tradiții și obiceiuri fascinante, care au evoluat de-a lungul timpului și s-au adaptat la diferite culturi și regiuni. Iată câteva dintre cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții de Halloween:

Costume și măști: Unul dintre cele mai recunoscute lucruri despre Halloween este purtarea costumelor și a măștilor. Oamenii de toate vârstele se deghizează în personaje înfricoșătoare, cum ar fi vrăjitori, vampiri, mumii sau zombi. Conform tradiției, se spune că purtarea unui costum sau a unei măști va îndepărta spiritele rele.

Trick or Treat: Un alt obicei popular de Halloween este Trick or Treat (Păcăleală sau dulciuri n.r.). Copiii se costumează și merg din casă în casă, întrebând “Trick or Treat?”, așteptând să primească dulciuri. Dacă nu primesc dulciuri, amenință că îi vor juca o farsă persoanei colindate. Această tradiție provine din vechile credințe celtice, care spuneau că spiritele rele ar putea fi alungate prin oferirea de dulciuri.

Jack-o’-lanterns: Sculptarea dovlecilor în forma de felinare, cunoscuți sub numele de Jack-o’-lanterns, este o tradiție populară de Halloween. Oamenii scot miezul dovleacului și sculptează fețe înfricoșătoare sau modele artistice în coaja acestuia, apoi îl luminează cu o lumânare în interior. Originile acestei tradiții se regăsesc în mitul irlandez referitor la Jack O’Lantern. Se spune că acesta a fost un om rău, blestemat să umble pe pământ pentru totdeauna cu un felinar în mână.

Colindatul: În unele regiuni, Halloween-ul este marcat prin colindat, o tradiție similară cu cea de Crăciun. Grupuri de copii sau adulți merg din casă în casă, cântând colinde de Halloween și cerând dulciuri sau bani. Această tradiție este populară în special în Statele Unite și în Canada, conform Irishtimes.com.

Vizitarea locurilor bântuite: Halloween-ul este momentul perfect pentru a vizita locuri presupus bântuite. Mulți oameni se îndreaptă către case abandonate, cimitire sau alte locuri cunoscute ca fiind înfricoșătoare. Există chiar și parcuri tematice sau case bântuite special create pentru a oferi o experiență înfricoșătoare de Halloween. De asemenea, în România există o mulțime de atracții înfricoșătoare pentru Halloween.

Petreceri tematice: O altă tradiție populară de Halloween este organizarea de petreceri tematice. Oamenii se adună în costume, decorează casele cu elemente înfricoșătoare și se distrează cu jocuri și activități specifice Halloween-ului.

Filme de groază: Halloween-ul este momentul perfect pentru a viziona filme de groază. Mulți oameni își petrec seara de Halloween vizionând clasicele filme de groază sau serii de filme înfricoșătoare. Această tradiție a devenit atât de populară încât există chiar și festivaluri de filme de groază organizate în jurul sărbătorii.

Obiceiul costumației înfricoșătoare de Halloween
Costumele de Halloween au fost create după personaje supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli. Pe parcursul timpului, au apărut și costume inspirate de personaje fictive, celebrități contemporane și arhetipuri generice, cum ar fi prințesele sau luptătorii ninja, potrivit Britannica.com.

Obiceiul de a colinda în costume a fost prezent în Scoția și Irlanda la sfârșitul secolului al XIX-lea. Termenul scoțian “guising” se referă la deghizările copiilor. În Irlanda, măștile de Halloween sunt cunoscute sub numele de “fețe false”. Această tradiție s-a răspândit și în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea, fiind adoptată atât de adulți, cât și de copii. Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1920 și 1930, odată cu popularizarea obiceiului de trick-or-treating.

Costumele înfricoșătoare sunt o tradiție veche de Halloween, care are origini în credințele și miturile străvechi. Oamenii credeau că în noaptea de Halloween, lumea spiritelor se deschide și spiritele rele pot intra în lumea noastră. Prin purtarea costumelor de groază, oamenii sperau să se confunde cu aceste spirite și să le îndepărteze.

Dovleacul de Halloween 2024 – ce simbolizează
Dovleacul sculptat de Halloween, cunoscut sub numele de “Jack-o’-lantern”, are o origine simbolică legată de tradițiile irlandeze și de legenda lui Jack cel Zgârcit (Stingy Jack). În esență, dovleacul de Halloween reprezintă o lampă sculptată cu o față înfricoșătoare sau amuzantă, iar lumina din interior (de obicei o lumânare) este menită să îndepărteze spiritele rele în noaptea de Halloween.

Conform folclorului irlandez, Jack era un bărbat viclean care l-a păcălit pe Diavol în mai multe rânduri, reușind astfel să-și salveze sufletul de la a fi luat în Iad. Totuși, după moarte, Jack nu a fost primit nici în Rai, din cauza păcatelor sale, dar nici în Iad, pentru că l-a păcălit pe Diavol. Astfel, a fost condamnat să rătăcească pe Pământ, având doar un tăciune aprins în interiorul unui nap scobit pentru a-i lumina calea. Aceasta este originea mitică a Jack-o’-lantern.

Tradiția de a sculpta legume pentru Halloween provine din Irlanda și Scoția, unde oamenii obișnuiau să sculpteze napi sau alte legume și să le lumineze cu lumânări pentru a alunga spiritele rele în noaptea de Samhain, precursorul Halloween-ului. Când imigranții irlandezi și scoțieni au ajuns în America, au descoperit dovlecii, care erau mai mari și mai ușor de sculptat decât napii, și astfel dovleacul a devenit simbolul central al acestei tradiții.

De ce se sculptează dovleci de Halloween
Fețele înfricoșătoare sculptate pe dovleci au rolul de a speria sau alunga spiritele malefice care, conform credințelor vechi, ar putea veni în noaptea de Halloween.

Tradiția include plasarea unei lumânări în interiorul dovleacului pentru a crea o lumină spectrală, un simbol al luminii care ghidează sau protejează împotriva spiritelor rătăcitoare.

În prezent, sculptarea dovlecilor a devenit o activitate festivă și artistică, fiind o parte importantă a decorațiunilor de Halloween.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!