Când să NU folosești uleiul de măsline

 

Uleiul de masline nu este doar unul dintre cele mai versatile uleiuri pentru gatit, dar il regasim si intr-o multime de produse cosmetice. Hidrateaza, hraneste si este renumit pentru proprietatile sale antioxidante, capabile sa reduca efectul radicalilor liberi asupra pielii si imbatranirea prematura. in plus, este bogat in grasimi esentiale Omega 3, atat de necesare pentru sanatatea sistemului cardiovascular. Nu este de mirare ca a devenit un ingredient popular in produse cosmetice si alimentare, insa folosirea lui nu este complet lipsita de riscuri.

Înainte de a-l considera Sfantul Graal care indeparteaza chiar si cele mai incapatanate urme de mascara waterproof, trebuie sa stii ca uleiul de masline nu este intotdeauna indicat. Iata care sunt situatiile in care NU ar trebui sa folosesti uleiul de masline!

Distribuie prietenilor

Daca ai un ten predispus la acnee

Este greu sa rezisti supletii pe care uleiul de masline o confera tenului tau, insa iti recomandam sa stai departe de el daca ai un ten seboreic, acneic sau predispus la acnee. Uleiul de masline are un indice comedogenic de 2 (pe o scara de la 0 la 5, unde 0 reprezinta „deloc comedogenic”, iar 5, „foarte comedogenic”, conform Jurnalului Academiei Americane de Dermatologie), ceea ce inseamna ca uleiul de masline iti poate bloca porii, marind posibilitatea formarii punctelor negre, cosurilor si dilatarii porilor. Orienteaza-te, in schimb, catre uleiuri deloc comedogenice, precum uleiul din samburi de struguri, de mango, de migdale dulci, argan si, da, chiar si cel de floarea-soarelui.

Pentru gatit la temperaturi inalte

Nu te lasa pacalita de sfaturile bucatarilor pe care ii vezi la TV folosind ulei de masline ca o alternativa mai sanatoasa pentru prajit, copt sau sotat: la temperaturi inalte, de peste 100 de grade, uleiul de masline isi pierde proprietatile si poate chiar sa elibereze toxine daunatoare pentru organism. Tocmai din acest motiv, uleiul de masline nu este indicat nici pentru marinarea alimentelor ce urmeaza sa fie puse pe gratar. Foloseste uleiuri cu un punct de ardere inalt si un gust neutru pentru gatit, precum uleiul de floarea-soarelui, si pastreaza uleiul de masline pentru asezonarea salatelor si hummus.

Continuarea pe sanatate.bzi.ro