• Home
  • Știri
  • Catastrofă la cea mai mare fermă de curcani. Sute de mii de păsări, ucise din cauza gripei aviare

Catastrofă la cea mai mare fermă de curcani. Sute de mii de păsări, ucise din cauza gripei aviare

aviara 1

Este alerta sanitară în județul Brașov după ce autoritățile au descoperit trei focare de gripă aviară la fermele celui mai mare producător de carne de curcan din România. În total, 224.000 de păsări vor fi sacrificate la fermele din Codlea, anunță Brașov.net, potrivit digi24.ro.

Primul focar de gripă aviară a fost depistat la sfârșitul săptămânii trecute, iar luni, ANSVSA a confirmat un al doilea focar de gripă aviară cu subtipul H5N1, tot la o fermă de curcani, de pe platforma zootehnică Codlea. Între timp, a fost descoperit în aceeași zonă un al treilea focar.

„Vorbim de trei focare, dar trei focare care sunt pe aceeași platformă, ceea ce este bine. Aceste focare au fost deja izolate cu ajutorul Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Poliția Locală și din Codlea și din Dumbrăvița. Neștiind care este cauza exactă, pot apărea anumite surprize, dar până în acest moment, de la momentul declanșării, s-au făcut analize și s-au luat probe și de la celelalte ferme de pe platformă și rezultatul este negativ. Pe cele trei focare, vorbim de un efectiv în jur de 224.000 de păsări care vor fi eutanasiate și îngropate”, a declarat Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov.

Accesul pe platforma industrială unde funcționează fermele de curcani este restricționat, iar mașinile care intră și ies din acest perimetru sunt dezinfectate cu substanțe speciale.

Parteneri