Ce este andropauza şi care sunt simptomele derivate din ea. Vezi ce cred specialiștii unui club spaniol despre instalarea ei

    andropauza Mulţi se întreabă ce este andropauza şi care sunt de fapt simptomele acestei afecţiuni de care suferă 82% dintre bărbaţi când ajung la vârsta de 50 de ani. Specialiştii unui club de consiliere din Spania au reuşti să identifice câteva dintre semnele care precede instalarea andropauzei.

Ce este adropauza şi cum poate fi ea tratată sunt întrebările la care încearcă să răspundă specialiştii în consiliere din Spania. Popular, andropauza este cunoscută drept criza vârstei mijlocii la bărbați. Potrivit specialiştilor este un proces de durată și treptat care provoacă numeroase schimbări în organismul individului. Pe lângă tulburările de ordin sexual, intervin și probleme de ordin emoțional, care generează iritabilitate, neliniște sau pierderea propriei stime, stres familial sau depresii acute titrează Agerpres. Circa 82% din bărbați suferă de andropauză când ajung la 50 de ani. Potrivit grupului de consiliere terapeutică „Coaching Club” din Spania, această stare debutează cu schimbări subtile care sunt atribuite în mod greșit condițiilor de stres, depresiei sau problemelor tipice vârstei.

Aceste tulburări, care indică instalarea andropauzei nu sunt legate doar de aspectul personal ci şi de cel profesional precum pierderea inerentă a interesului faţă de locul de muncă sau domeniul de activitate. Pot să apară manifestări de agresivitate sau chiar teamă faţă de anumite situaţii intervenite la serviciu care înainte reprezentau chestiuni de rutină dar care acum par scăpate de sub control. Bărbaţii care suferă de andropauză au un interes scăzut faţă de proiectele noi, faţă de generarea unor idei inovative şi dau dovadă de lipsă de competitivitate.

Distribuie prietenilor

Există şi schimbări de comportament în ceea ce priveşte relaţionarea cu anturajul. Bărbaţii pierd o parte a încrederii în sine, a tenacităţii, a dinamismului şi chiar a eficienţei. Toate pot genera senzaţii de nelinişte, de nervozitate şi irascibilitate şi se poate ajunge la depresie.  Elementul declanșator este pierderea tinereții care generează anxietate și incertitudine. Îmbătrânirea părinților joacă un rol decisiv, având în vedere că se produce un fenomen de identificare care acutizează starea.

Pentru a combate aceste simptome, terapeuții spanioli propun terapie în grup. Faptul de a se putea sprijini pe un grup de persoane aflate în aceeași situație va ajuta individul să-și împărtășească propriile probleme și să le înfrunte cu ajutorul unei echipe de profesioniști.