Ce-i fuge, de sub tălpi, lui Dragnea, rămânând cu o insulă de yesmeni?

Spectacolul de joasă speță regizat ieri de Liviu Dragnea, cu ungerea ca miniștri a unor detronați pentru incompetență, găsiți azi apți pentru a prelua președinția europeană și a se comporta continental ca Titulescu și Iorga, câțiva dintre ei nulități cu notorietate, mi-a produs nu doar silă, ci și îngrijorare. Acest om, zeflemitor cu presa și publicul, sforar de culise, făcând din partidul lui Iliescu și Năstase, ceva mai grijulii cu aparențele, o turmă bleagă, a repurtat – zice-se – o nouă victorie. Și-a eliminat orice opozant, înconjurându-se de o armată victorioasă și jalnică de slugi. Oastea, votată pe căile știute de un popor ușor de dus de nas, are totuși o vulnerabilitate. Revolta, ca o gripă mică, a părut omorâtă cu parul. Dar ea se ia. Pe Țuțuianu, pe care-n Dâmbovița îl votau și liberalii, l-a dat afară din partid, cu toate că e mai vechi ca Dragnea în PSD și mai performant electoral. Pe Firea a făcut-o ieri să se smiorcăie ca proasta, cu toate că are o țivlică în gâtlej de nebătut, luându-i tot și lăsând-o figurantă într-o primărie fără buget și portar pe care, totuși, ea a câștigat-o. Pe Fifor, care-i un tip cu lecturi și avantajul unei vorbiri coerente, l-a transformat într-un maimuțoi scos în vitrină pentru a-și expune umilința, pe …
Și totuși ceva îi fuge de sub picioare lui Dragnea și el încă nu-și dă seama. Decontul nu va veni de la justiția cumpărabilă, care trebuia să-l vâre la zdup pentru uriașele mânârii cu banii sărăcitei Românii, ci tot de la armata până acum supusă, a Parlamentului. Greșeala lui fundamentală se bazează numai pe caricaturalul CEX, un fel de Comitet Central al lui Ceaușescu unde a crâcnit unul singur, într-o ședință, și a fost mazilit. Comitetul Central al lui Dragnea, compus azi exclusiv din lași și cumpărați, clone ale lui Codrin Ștefănescu, va deveni neputincios în fața Parlamentului care dă semne, vagi, e drept, de nesupunere. Aici oastea lui Dragnea se subțiază și sunt semne că se va subția într-un timp scurt. Îi vor pleca supușii, iar mulți își vor găsi, mai ales că vin și alte alegeri, reziduul de demnitate rămas în ființa lor înțepenită cu curul pe cămeșă.

Da, lui Dragnea, este previziunea mea, îi va fugi Parlamentul de sub picioare. Preș îi râmâne doar clubul de yesmeni CEX, de valeți pe care-i convoacă – așa cum a făcut cu madam Dăncilă – să le comunice deciziile luate la domiciliu, lista cu noii miniștri, încât premierul se opintea aseară în nume ca-n extratereștri, pe unele văzându-le prima oară. Doamna Dăncilă – de ce o fi coborând în halul ăsta o femeie care altfel pare compusă din tot ce trebuie unui om cu fustă și cap – a jucat jalnic rolul de capră călărită de cioban. Prefăcându-se că ea a decis, că ea a ”evaluat” fiecare ministru, a reușit doar să fie caraghioasă lângă statura mică a unuia cu aparență de ghioban, abil în alba-neagra. Păcat de oameni când devin oi. Băsescu a dat banii României, iubitei, făcând-o ministru al Dezvoltării. Dragnea i-a dat unuia Laufer, parcă așa îl cheamă, picat din avionul chermezelor cu șmecheri sau din barurile de pe Dorobanți, cel mai bănos minister, trezoreria investițiilor care sunt păpate de vânt.

Lui Dragnea îi va fugi curând Parlamentul de sub picioare –aici amata e mai mare și mai incontrolabilă – și va rămâne cu plutonul de căprari îmbuibați și ministrese contrafăcute, gen ”dizidenta Cati”. Vom trăi și vom vedea. Spectacolul de umilire a unui partid a ajuns să umilească un popor și toți care
au făcut așa au sfârșit prost.

Distribuie prietenilor

Ieri, pe scenă, în fața unor ziariști pe care a încercat mereu să-i subțieze pănă la anulare, Dragnea – așa mi s-a părut – a jucat scena ultimă a balconului.
Lucian Avramescu