Ce NU ŞTIAI despre combinaţia MĂMĂLIGĂ cu BRÂNZĂ şi SMÂNTÂNĂ

Nutriţionistul Cristian Mărgărit analizează una din cele mai delicioase preparate specifice bucătăriei tradiționale românesți: mămăliguța cu brânză şi smântănă. Nutriţionistul a detaliat câte calorii conţine tradiţionala mămăliguţă cu brânză şi smântănă. Este traditională, usor de preparat, delicios, dar și plină de calorii.
mamaliga_cu_ochiuri_in_cuiburi_94248300
Mamaliga: 150kcal/100g (depinde evident de cantitatea de apa folosita)
Branza de burduf: 370kcal/100g
Smantana: 300kcal/100g
Oul: vreo 70 pe bucata
Se propun si variante “light” cu branza degresata si iaurt in loc de smantana, dar este posibil ca per total indicele glicemic sa creasca (pana la urma porumbul e o sursa majora de carbohidrati, complecsi, ce-i drept), generand o senzatie de foame mai puternica si poti sfarsi mancand in ziua respectiva chiar mai multe calorii decat daca ai manca branza grasa si smantana, dar cu o cantitate mai mica de mamaliga.
In total o portie medie poate sa treaca lejer de 1000kcalorii, ceea ce echivaleaza cu 3-4 ore de munca la sala pentru cei mai multi dintre noi. Pentru cei care vor sa creasca in greutate este un fel de mancare potrivit.
Per total, porumbul este mai bun decat graul, pentru ca nu contine gluten si malaiul/mamaliga se digera ceva mai lent. Sunt estimari in legatura cu dependenta si bulimia indusa de grau, inlocuirea cu cereale fara gluten ducand chiar la reducerea cu cateva sute de calorii pe zi, de la sine, fara alte eforturi de vointa.
Totusi, in consumul cu adevarat traditional de porumb (in America), deficitul de niacina (vitamina B3) era contracarat de un mod special de preparare. Acel mod de preparare a fost considerat inutil de catre europeni si chiar de catre colonistii americani, ducand astfel la boala numita pelagra. Lactatele si ouale compenseaza deficitul de niacina.
E de preferat ca mamaliga sa fie facuta dintr-un malai macinat grosier, nu cu faina de porumb, care poate sa aiba un indice glicemic semnificativ mai mare. De asemenea, mamaliga rece este mai indicata celor care vor sa slabeasca.
Sursa : www.cristianmargarit.ro