AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cea mai scurtă domnie din istorie! Cine este monarhul care a stat pe tron doar 20 de minute

Monarhii din întreaga lume nu s-au dat niciodată în lături de a lăsa în urmă recorduri care să le mențină vie amintirea. Fie că vorbim despre construcții monumentale, campanii militare, perioade de dezvoltare economică, ori, chiar simpla perioadă de domnie. Iar dacă în cazul celor mai longevivi monarhi părerile sunt unele împărțite, potrivit informațiilor oferite de către atlas-geografic.net, citat de click.ro, lucrurile stau cu totul altfel atunci când vorbim despre cea mai scurtă domnie din istorie.

Această onoare dubioasă ar aparține, se pare, regelui francez Ludovic al XIX-lea, care deține recordul pentru cea mai scurtă domnie. Mai precis, el s-a putut numi rege al Franței pentru o perioadă de doar 20 de minute. În vârstă de 55 de ani atunci când a urcat (și a și coborât) de pe tron, Ludovic a preluat puterea în Franța în timpul Revoluției din iulie, în anul 1830. Tatăl lui, Carol al X-lea, abdicase tot din cauza turbulențelor provocate de Revoluție, iar deși fiul său nu intenționa să renunțe la putere, mulțimea adunată în jurul palatului său a reușit să îi schimbe, rapid, decizia.

Astfel, după doar 20 de minute după ce a devenit rege al Franței, Ludovic a luat cea mai importantă decizie a domniei sale: a abdicat. Tronul a revenit, apoi, nepotului său, Henric al V-lea. În vârstă de doar 10 ani, tânărul rege a avut o domnie „îndelungată”, de doar o singură săptămână. De abia cu încoronarea următorului rege s-a mai calmat criza politică din Franța. Însă Ludovic al XIX-lea, după cele 20 de minute petrecute pe tron, a plecat în exil pentru tot restul vieții sale, el decedând în anul 1844.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!