CEDO condamnă România şi Lituania în cazul presupuselor centre de detenţie secrete ale CIA

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, joi, România şi Lituania în cazul presupuselor centre de detenţie secrete ale CIA.
Potrivit stiri.tvr.ro, Instanţa europeană s-a pronunţat joi în cazul plângerii depuse contra României de cetăţeanul saudit Abd al Rahim al-Nashiri şi al plângerii lui Zayn al-Abidin Muhammad Husayn, alias Abu Zubaydah, contra Lituaniei, cu privire la predarea lor către presupuse centre de detenţie secrete ale CIA.
În cauzele Abu Zubaydah v. Lituania și Al Nashiri c. România, Curtea a constatat mai multe încălcări ale Convenției și, în special, o încălcare a interdicției de tortură, prin participarea statelor la programul de detenții secrete al CIA.
S-a constatat că România a găzduit un centru secret de detenție CIA din septembrie 2003 până în noiembrie 2005, în timp ce Lituania a procedat astfel în perioada februarie 2005 – martie 2006.
Solicitanții au fost ținuți în aceste instituții, iar autoritățile interne au fost conștiente de faptul că CIA ar fi supus reclamanții la un tratament contrar Convenției.
Statele în cauză au permis, de asemenea, ca aceștia să fie transferați în alte locuri de detenție ale CIA, expunându-le astfel la alte maltratări, se arată în informarea publicată de CEDO pe site-ul oficial.