Cel mai simplu test pe care îl poți face acasă pentru a depista uleiul de măsline falsificat

0 1.015

Tom Mueller, autorul cartii „Extra virginitate: sublima si scandaloasa lume a uleiului de masline” sustine ca 70% din uleiul de masline extra-virgin vandut in intreaga lume este diluat cu uleiuri de mai slaba calitate, nefiind astfel la fel de bun pentru sanatatea, dar si pentru buzunarul dumneavoastra. Iar interesul este mare pentru aceasta diluare, intrucat industria uleiului de masline este de miliarde de dolari anual. Mueller a facut testul „virginitatii” pentru toate marcile de ulei de masline vandute in Australia si, in urma analizelor, a constatat că nici macar o singura marca de ulei de masline nu era „extra virgina”! E foarte greu in a spune, doar prin gustare, daca un ulei de masline este cu adevarat „extra virgin”; nici macar expertii n-o pot face. Exista insa un truc prin care puteti afla daca uleiul de masline este unul veritabil.

Uleiul de masline este inflamabil si ar trebui sa fie capabil sa intretina arderea unei lampi. Daca n-o face, inseamna ca nu este ulei de masline extra-virgin. Un alt test simplu si relevant este urmatorul: pune pe o farfurie un servetel peste care adaugi o lingura de ulei de masline si il lasi 24 de ore si vezi a ce miroase. Apoi ii dai foc si mirosi din nou pentru a vedea daca miroase a masline sau gudron. Mai exista o metoda folosita de multi pentru a depista uleiul de masline falsificat. Este vorba de pastrarea uleiului pentru cateva zile la frigider. Unii consumatori cred ca uleiul este extravirgin in cazul in care acesta incepe sa se solidifice. Cu toate acestea, acest lucru nu este un test precis. Uleiurile mononesaturate, cum ar fi uleiul de masline se va solidifica in interiorul frigiderului, in timp ce uleiurile polinesaturate, cum ar fi de floarea soarelui si uleiul de sofranas nu se vor solidifica. Noile uleiuri aparute (care nu sunt ulei de masline), cu un continut ridicat de acid oleic, se solidifica. In realitate, acesta este un test pentru a vedea daca uleiul este mononesaturat sau nu, nu este un test prin care sa verificam calitatea uleiului de măsline extravirgin.

Un criteriu relativ sigur ramane pretul. Cu cat platesti mai mult pentru o sticla de ulei de masline extravirgin, cu atat sansele sa fie cu adevarat de calitate sunt mai mari. Cumpara doar uleiul de masline ambalat in sticle inchise la culoare sau in butoiase metalice, fiindca lumina afecteaza calitatea produsului. Culoarea uleiului de masline propriu-zis nu este un criteriu al calitatii produsului. Acesta difera de la verde la auriu datorita maslinelor folosite. Mirosul si gustul, in schimb sunt criteriile poate cele mai importante in alegerea uleiului de calitate. Evita-l pe cel care miroase a ranced, a mucegai, care are gust metalic, de ars sau de carton. Gustul uleiului de masline extravirgin real este puternic, fructat, piperat, amar si uneori inecacios. Aciditatea uleiului extravirgin trebuie sa fie sub 0,8.

Sursa – sanatate.bzi.ro

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata