Cel mai vârstnic om de știință s-a sinucis asistat în Elveția

David Goodall, cel mai vârstnic om de știință din Australia și probabil din lume la cei 104 ani ai săi, care în urmă cu câteva zile a anunțat că nu mai vrea să trăiască, și-a îndeplinit ultimul vis, acela de a călători în Elveția pentru a se sinucide asistat la o clinică specializată. Înainte să moară a vrut să mănânce pește și catrofi prăjiți și să asculte ”Oda Bucuriei”, de Beethoven, scrie libertateapentrufemei.ro
Cazul lui David Goodall, născut înainte ca Primul Război Mondial, a făcut înconjurul lumii, bărbatul, botanist și activist, atrăgând atenția că un om în etate ar trebui să poată decide când să moară, fără ca altcineva să se amestece. În țara sa, însă, eutanasia sau sinuciderea asistată nu sunt legale, așa că a fost nevoie să călătorească până în Elveția pentru a putea muri. Cu ajutorul unui ONG a deschis un cont și a reușit să strângă 20.000 de dolari din donații pentru a-și îndeplini ultima dorință.
Ultimele clipe le-a petrecut alături de familie, care l-am întovărășit pe acest ultim drum. Godall era străbunic pentru nu mai puțin de 12 copii.
Godall a muncit până la 102 ani, însă, în urmă cu câteva zile, declara că se gândește la sinuciderea asistată de 20 de ani. Un prag crucial pentru el a fost în 1998, când nu i s-a mai înnoit permisul de șofer. Avea atunci 94 de ani și spune că a fost momentul în care și-a pierdut independența.
Principala sa problemă era lipsa mobilității. Bărbatul nu era bolnav, însă starea sa de sănătate se deteriora. Godall se temea că ar mai putea trăi așa încă mulți ani, ajungând o povară pentru cei din jur.
Godall, care a avut de-a lungul lungii sale vieți trei soții, a murit joi puțin după ora 11.00 (ora României), după ce i s-a administrat un drog letal, în prezența medicilor. A murit la circa un minut distanță.