Cele mai usturătoare insulte din literatură

 

Fiecare dintre noi am avut parte de o experiență neplăcută, atunci când, înfuriați fiind pe un oponent, ne-am dorit să îl îngropăm sub cuvinte grele, dar în schimb tot ce am putut produce a fost un rictus neputincios. De acum încolo nu va mai trebui să îți chinui partea întunecată pentru a da glas unei replici acide, deoarece noi ți-am pregătit cele mai bune exemple în acest sens. Sunt preluate, așa cum te așteptai, din cărțile noastre preferate. Descoperă-le în rândurile de mai jos: insulte usturătoare din literatură.
„Pe jumătate din voi nu vă cunosc nici pe jumătate din cât aș vrea; și țin la jumătate din voi numai pe jumătate pe cât ați merita.” („Stăpânul inelelor: Frăția inelului”, J.R.R. Tolkien)
Bilbo e exemplul clasic de hobbit „așa nu”, cel puțin din punctul de vedere al comunității din care face parte. Aventurier, curajos, cutreierând lumea, era de așteptat că nu va avea cele mai bune cuvinte despre rubedeniile sale lipsite de atitudine. Insulta sa e cu atât mai usturătoare cu cât își atinge ținta cu diplomație și subtilitate, cei mai mulți dintre hobbiții prezenți la petrecerea sa întrebându-se dacă era vorba despre un compliment sau nu.
„Ascultă, Ben Rogers, de-aş fi ageamiu ca tine, as tăcea chitic.” („Aventurile lui Huckleberry Finn”, Mark Twain)
Cu limba ascuțită și umorul incisiv pentru care e celebru, Mark Twain e autorul unei dintre cele mai usturătoare insulte din literatură. Ceea ce ne impresionează aici e franchețea cu care reproșurile cad asupra capului lui Ben Rogers!
„Dacă creierii tăi ar fi dinamită, nu ar ajunge ca să îți arunce în aer pălăria” („Kurt Vonnegut: Novels 1987-1997: Bluebeard / HocusPocus / Timequake”, Kurt Vonnegut)
Au! În colecția sa de romane satirice, Vonnegut lansează una dintre cele mai dureroase injurii, cu atâta precizie încât până și cititorul simte împunsătura.
„Era un pictor prost și un bârfitor vicios, cu un vocabular compus aproape numai din obscenități, verbe guturale și cuvântul postmodernist”. („The Secret History”, Donna Tartt)
Nu e de mirare că Donna Tartt e una dintre cele mai apreciate scriitoare ale momentului: are un dar al limbajului cu totul și cu totul special.
„Ai la fel de mult farmec precum un melc mort” ( „Jocurile foamei”, Suzanne Collins)
Haymitch Abernathy e unul dintre personajele preferate din distopia lui Collins, iar limba sa ascuțită, unul dintre motivele pentru care cititorii continuă să îl adore și la 10 ani de la lansarea bestseller-ului.
„Nu am văzut niciodată pe nimeni căruia să îi ia atât de mult să se îmbrace, și cu rezultate așa neînsemnate” (The Importance of Being Earnest, Oscar Wilde)
Adevărul e că orice cuvânt scris de Oscar Wilde ar trebui tratat cu cât de multă precauție se poate: geniul literar poate scoate aur din piatră seacă și insulte usturătoare din cele mai simple propoziții.
„N-aveţi pentru ce; trebuie însă să ţineţi seama că această greşeală este cu putinţă numai din partea oamenilor din prima categorie, pe care am denumit-o, poate nu prea reuşit, a oamenilor „obişnuiţi”. În pofida înclinaţiei înnăscute pentru ascultare, mulţi dintre ei, printr-un joc al naturii, chiar dacă ar fi nişte dobitoci, se complac în a se crede oameni înaintaţi, meniţi să „distrugă” vechile rânduieli, se cred chemaţi să spună „cuvântul nou”, şi asta absolut sincer.” („Crimă și pedeapsă”, F. M. Dostoievski)
Cum Dostoievski aruncă insulte usturătoare în toate părțile, prin gura personajelor sale.
„Te așteptai să mă distrez pe seama inferiorității circumstanțelor tale?” („Mândrie și prejudecată”, Jane Austen).
Noblețe și demnitate: iată cele două componente ale unui insulte usturătoare din literatură care o fac de neuitat.
„Eşti o grămadă înaltă de apă, dar să-ţi spun ceva: nu pari prea strălucit. Am avut un fiu, prost ca un om care şi-a cumpărat prostia la preţ redus, iar tu îmi aminteşti de el.” („Zei americani”, Neil Gaiman)
Insulte usturătoare, ca într-una dintre cele mai apreciate opere fantasy ale ultimilor ani!
„Poponeață, dacă creierii ar fi aur, ai fi mai sărac decât Weasley, ceea ce spune multe”. („Harry Potter și piatra filosofală”, J.K.Rowling)
Draco Malfoy poate avea multe defecte, dar e perfect capabil să lanseze o insultă usturătoare care să rămână în istoria literaturii.
Cu ce alte exemple ai completa lista noastră, de insulte usturătoare din literatură? Care ți-a mers cel mai repede la inimă?

Posted by Andreea Baluteanu |http://www.carteadelaora5.ro