Ciorbă ţărănească de ştir

ciorba stir 1

Stirul este o planta foarte bogata in vitamine (A,k, B1, B3,B5, B6,B17, C, E , acid folic) si minerale( calciu, fier,magneziu,potasiu,zinc,cupru).

Aztecii priveau aceasta planta ca pe hrana imortalitatii,in cronici sanscrite este consemnata ca fiind regele nemuririi, iar grecii au numit-o amarantos- planta care nu moare. Iată cum se prepară ciorba de ştir:

INGREDIENTE
• o mana -doua cu frunze de stir foarte tinere
• un morcov taiat rondele sau cuburi
• 2 fire de ceapa verde
• 2 fire usturoi verde
• o ceasca orez
• marar
• putin ulei
• patrunjel
• frunze de telina
• leustean
• sare, vegeta
• o cana corcoduse verzi
• o jumatate de cana cu prune verzi

MOD DE PREPARARE
Punem o oala cu 3 l de apa la fiert.
Cand apa da in clocot punem morcovul,ceapa si usturoiul taiate marunt,
orezul spalat si lasam sa fiarba.
Corcodusele si prunele se spala si se rup coditele apoi se pun separat sa
fiarba in 0.5 l apa.Cand s-au inmuiat se opreste focul si se paseaza bine cu
o furculita.Strecuram zeama si o folosim sa acrim ciorbica.
Cand a fiert orezul adaugam frunzele de telina,putin leustean, putin marar,
patrunjel-toate tocate fin, uleiul si stirul spalat bine in mai multe ape si
taiat marunt.
Lasam sa fiarba inca putin doar cat sa se inmoaie stirul apoi acrim ciorba cu zeama de corcoduse si saramdupa gust. Mai dam un clocot si gata.

Se serveste rece cu marar verde deasupra si usturoi verde alaturi.

Sursa – bucataras.ro

Parteneri