Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice “Sprijin pentru România”
Coaliția de guvernare a decis luni, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice “Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro, se arată într-un comunicat.
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.
Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie a.c.
Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:
-diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 %, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
-suspendarea angajărilor la stat;
-creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
-accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.
Ministrul Finanțelor a venit cu o serie de simulări, dar, potrivit stiri.tvr.ro, nu există în acest moment consens, în special între PNL și PSD.
Dacă liberalii sunt partizanii cotei unice și susțin că nu este nevoie de noi taxe și impozite, cei de la PSD invocă modelul european și susțin că ar trebui identificate noi metode astfel încât să se aducă mai mulți bani la buget și să fi combătută evaziunea fiscală.
Potrivit surselor citate de stiri.tvr.ro, social-democrații și-ar dori, de exemplu, ca, în ceea ce privește impozitarea salariilor, în cazul venitului minim garantat, acesta să fie scutit de impozit, pentru ca cei care beneficiază de o astfel de salarizare să mai primească bani.
În cazul persoanelor care au un salariu mediu net, impozitarea să fie de 5-10%, iar în cazul persoanelor cu peste 10 mii de lei salariu net, această impozitare să crească.
Nu s-a ajuns la o înțelegere pe această temă.
Liberalii susțin că, în momentul de față, există suficiente mecanisme pentru a combate evaziunea fiscală și că ANAF ar trebui să crească cota de colectare astfel încât să se obțină banii necesari pentru a mai acoperi din deficitul actual.
Liberalii nu sunt de acord nici cu ideea promovată de social-democrați potrivit căreia impozitarea pe imobile să crească în cazul caselor, clădirilor care au o valoare ridicată.
Nici ideea impozitării unor microintreprinderi care nu au activitate nu are susținere în coaliție.
Potrivit calculelor PNL și PSD, ar trebui să se facă o serie de modificări la Codul fiscal, iar potrivit legii acestea ar trebui să fie operate până la mijlocul acestui an pentru a putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.