Comunicat de presă. Ambasada României în Luxemburg

luxemburg 1

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la conferința cu titlul ”10ème anniversaire du Partenariat oriental. Bilan et perspectives”, organizată de Ambasada României în Luxemburg în marja Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, în data de 9 aprilie 2019, la Luxemburg, alături de ministrul luxemburghez al afacerilor externe şi europene, Jean Asselborn, la conferinţa cu titlul ”10ème anniversaire du Partenariat oriental. Bilan et perspectives”.
Evenimentul a fost organizat de Ambasada României în Luxemburg, în parteneriat cu Ministerul luxemburghez al Afacerilor Externe şi Europene şi cu Reprezentanţa Comisiei Europene în Luxemburg.
Conferinţa s-a desfăşurat în contextul aniversării unui deceniu de la lansarea Parteneriatului Estic, propunându-şi să contribuie la procesul de reflecţie mai amplu, aflat deja în desfăşurare, cu privire la rezultatele şi perspectivele de viitor ale iniţiativei la orizontul post-2020.
Ministrul delegat pentru afaceri europene a arătat, cu acest prilej, că Preşedinţia română a Consiliului UE şi-a setat, printre obiectivele sale, necesitatea de a comunica mai eficient cu privire la rezultatele tangibile şi progresele obţinute în cadrul Parteneriatului Estic, ca şi nevoia de a demara o dezbatere cuprinzătoare pe tema definirii viziunii pentru următoarea decadă, astfel încât susţinerea UE pentru partenerii estici să fie consolidată.
Totodată, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a evidențiat că Parteneriatul Estic este un proiect viu, care a evoluat şi s-a adaptat în permanenţă la realităţile din teren, cu scopul de a aduce statele partenere mai aproape de Uniune şi de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor din vecinătatea UE. În context, ministrul Ciamba a subliniat eforturile Preşedinţiei române de a promova, prin intermediul mai multor reuniuni la nivel ministerial, conectivitatea în domenii relevante, precum economia digitală, infrastructura şi transporturile, în interesul nemijlocit al cetăţenilor. O altă direcţie de acţiune citată de ministrul delegat român vizează promovarea şi susţinerea tinerelor generaţii din statele partenere.luxemburg 1
Ministrul luxemburghez al afacerilor externe şi europene, Jean Asselborn, a apreciat, la rândul său, faptul că Parteneriatul Estic a livrat deja rezultate importante cu impact direct asupra vieții cotidiene a cetățenilor din statele partenere și a evocat caracterul evolutiv al Parteneriatului, care s-a extins și s-a maturizat, constituind o bază solidă de cooperare a Uniunii cu statele din vecinătatea sa estică imediată. Ministrul Asselborn a atras atenția asupra continuării reformelor în statele membre ale Parteneriatului, cu accent pe buna guvernanță și lupta împotriva corupției.
Cei doi miniștri au subliniat, împreună, importanța strategică pe care Parteneriatul Estic o are pentru crearea unei zone de prosperitate, securitate şi stabilitate comună, în care Uniunea și statele partenere să se regăsească deopotrivă.
Evenimentul, organizat de Ambasada României în Luxemburg, s-a desfășurat la sediul Reprezentanței Comisiei în Luxemburg în fața unui public format din membri ai corpului diplomatic din Luxemburg, oficiali ai Guvernului luxemburghez, personalități din mediul universitar și membri ai comunității românești din Marele Ducat.

Parteneri