Concert la Muzeul Pietrei: ”Muzica bună se aude de departe. Notele nu răzbat pereții instituțiilor de stat”

Concertul lui Alexandru Tomescu, în curtea unchiului său Lucian Avramescu, adună melomani din multe zone ale țării, mai ales din Bucureşti, cum s-a întâmplat anul trecut, mai puțin din Sângeru, când din 60 de cadre didactice ale școlii n-au venit decât o educatoare și omul de serviciu, fin al poetului. În rest, primăria, cu numeroasa ei funționărime, a fost absentă, fiind reprezentată doar de primar.

De ce? – l-am întrebat pe poet.

”Lumea scrobită a satului, burdușită cu bugetari bine remunerați, are un dispreț suveran pentru scriitor, cetățean de onoare al localității, autor a peste 30 de cărți. Un concert al lui Alexandru Tomescu, care a copilărit aici, și al cărui străbunic a donat clădirea primăriei obștii satului, deci și doamnelor care stau cu plete în vânt să facă nimic între pereții durați de el, are valoare zero. Alexandru e unul care vine să ceară o adeverință că a plătit impozit pe terenul moștenit de la tată-său. Secretara primăriei îl privește ca pe nimic, ca pe noi toți, de sub doi metri de plete. Ca atare, aștept sătenii de rând la un concert cu vioara Stradivarius al unuia dintre cei mai bine cotați violoniști din lume”.

Distribuie prietenilor

Care ar fi concluzia? – l-am întrebat pe poet, în legătură cu evenimentul din 15 august, cu începere de la orele 17.00.

”Muzica bună se aude de departe. Notele nu răzbat pereții primăriei din Sângeru, prea lipită tragic de istoria femiliei mele și a lui Alexandru.
Dar să nu uit, adaugă poetul. M-a sunat de la București Gabriel Subțirelu, patron al Rombeton, cu care pe vremuri am umblat prin bătătura globului, din Japonia, în Brazilia. Vin cu Mirela (nevastă-sa), cu fiica noastră și-ți aduc cea mai bună pâine care se face pe pământ. Și cozonaci. Vreau să-ți tratez musafirii cu aceste bunătăți. Și aduc și cea mai performantă echipă de sonorizare”. N-am apucat să-l întreb cât cere pe toate astea, dar știu că răspunde – ”un pic de iubire”.

Concertul de la Sângeru – intrare liberă, ca tot ce se petrece aici – este îmbogățit de dialogul cu minunata realizatoare de televiziune Dana Chera (Grecu) și un ”Bună seara, iubito”, recitat de Lucian Avramescu.
Giorgiana Radu, AMPress