Cornel Nistorescu: Obligatoria rescriere a cronicii regimului Băsescu


nistorescuUltimul film din viața secretă a familiei Băsescu le întrece pe toate. Mircea Băsescu le spune celor din clanul Bercea: ”Măă, ați dat un milion, mai dați cincizeci de mii, nu cincizeci, treizeci de mii și-l scoatem pe Bercea din pușcărie”.

Acest document înregistrat de DNA în casa lui Mircea Băsescu din Constanța ne dezvăluie toată dimensiunea infracțională a regimului Băsescu. Nu mai avem de-a face cu zvonuri, cu mărturii îndoielnice, cu dovezi indirecte. Fratele președintelui României trafica influență. Făcea negoț cu eliberări, cu sentințe, cu amânări, cu strămutări. Cazul aproape similar al fiului lui Mircea Băsescu, care voia să se aleagă cu 500.000 de euro pentru un alt trafic de influență, ne arată că există un grad ridicat de probabilitate ca familia Băsescu să se fi îndeletnicit cu asemenea afaceri la periferia justiției. Chiar să fi pus la cale un soi de industrie a condamnării sau a eliberării. Filmul difuzat de Antena 3 (gata să ducă războiul cu fostul președinte până acolo unde nu mai rămâne decât locul în care s-au căsăpit) este regizat de DNA și a fost turnat în casa lui Mircea Băsescu. Filmul este în același timp o probă pentru un Parchet dirijat până la detaliu. Ne aflăm în fața unei probe irefutabile de manevrare a Parchetului împotriva unor cetățeni care au o neînțelegere cu fratele președintelui.

După felul în care DNA și Parchetul General au condus de-a lungul timpului investigația în cazul Mircea Băsescu-Bercea Mondial-Traian Băsescu suntem obligați să cerem lămuriri, socoteală și sancțiuni. Cine este responsabil de blocarea procurorului Iacobescu pe drumul de aflare a adevărului în acest dosar? Cine răspunde pentru tentativa de îngropare a dosarului? Cine a decis înscenarea flagrantului de la Constanța și ignorarea tuturor pistelor care duceau la Traian Băsescu? Nu cumva Traian Băsescu însuși, secondat de Laura Codruța și de Daniel Morar? Sunt ei implicați în deturnarea unui caz și sub influența lor s-a produs o tentativa grosolană de măsluire a justiției?

Până aici a fost cum a fost. Au fost îngropate dosare pentru a salva obrazul și aparențele acestui președinte cu comportament de aventurier. A fost împachetat dosarul Flota, a fost îngropat dosarul ”energie ieftină peentru ALRO” și multe altele. Toate nu sunt operațiuni blocate de hazard sau de neputința sistemului. Acum mai mult ca niciodată ele arată ca niște dosare dirijate de chiar sistemul pe care președintele l-a condus.

Cercetarea lui Traian Băsescu pentru amenințarea Gabrielei Vrînceanu Firea este o glumă, un soi de praf în ochi. Adică un strop de iluzie care i-a putea amăgi pe cei care mai așteaptă o investigare serioasă a afacerilor și abuzurilor comise de fostul președinte al României. După difuzarea pe Antena 3 a acestei înregistrări a DNA nu mai rămâne decât demisia procurorilor implicați în caz, a conducătorului instituției din acea vreme și o anchetă de proporții asupra zecilor de dosare, poate sute, care au fost ascunse sub preș. Și toate îl privesc pe Traian Băsescu și pe cei din grupul său politic infracțional. Pentru milioane de români nu mai urmează decât cercetarea și inculparea lui Traian Băsescu și a familiei sale. Oricum ar încerca subordonații de la Parchet, de la DNA și de la ICCJ să o scalde, tot acolo ne întoarcem. La familia președintelui României băgată până în gât în afaceri cu decizii din justiție. Și la devoalarea unui Parchet și a unui DNA folosite ca instrumente de demolare și de înfundare a adversarilor. Iar afacerile cu dosare în justiție sunt doar o scamă de infernul perioadei. Apar din ce în ce mai multe indicii că în cele două mandate, la Cotroceni, sub conducerea lui Traian Băsescu, a funcționat o adevărată placă turnantă a afacerilor dirijate din România. Abia de aici începe rescrierea și recitirea istoriei regimului Băsescu.

Până aici a fost cum a fost. De acum încolo Traian Băsescu începe să fie privit în adevărata sa goliciune. (editorial din Cotidianul.ro