Cornel Nistorescu: Profesor derutat contra procuror flămând de putere

 

3-nistorescu[1]Urâtă dezbatere. Şi fără idei. Răfuială banală între bărbaţi. Şi nepregătită. Păruială de combatanţi în faţa a patru cucoane care n-au sporit decât decorul. ”În fine”, cum zicea una dintre ele, bătând cu tocul în masă şi rotindu-şi vârful piciorului, o dezbatere spectacol. Şi nimic mai mult. Un sas greoi contra unui bucureştean cu apucături de mahala, un primar contra unui premier cu ifose, un profesor derutat contra un procuror cu apucături de animal de pradă. Marţi, dezbaterea a îngropat şi portretul de unificator naţional al obraznicului Victor Ponta, şi aerul de profesor atoateştiutor al lui Klaus Iohanis.

Să luăm lucrurile metodic. Şi să începem cu marea surpriză Iohannis, cel care se lasă de câteva luni cu numele scris ba Johannis, ba Iohannis. El era (şi pentru unii mai este) o şansă la normalitate. O revenire la bunul-simţ, la acel scaun la cap de care ţara are nevoie şi care se întrupează destul de bine în primarul Sibiului. Din păcate, felul în care a abordat dezbaterea i-a adus prejudicii enorme. De necrezut că un sas, cunoscut prin seriozitate şi temeinicie, a improvizat o dezbatere de asemenea greutate. S-a hotărât cu câteva ore înainte, semn că nervii săi au cedat şi n-a mai rezistat presiunii mediatice. Sau că mediocra sa echipă de campanie dormea la ora la care Klaus Iohannis s-a răzgândit şi a confirmat participarea la Realitatea TV. Iohannis a cedat şi la stabilirea condiţiilor de participare şi a regulilor de desfăşurare, a fost şocat de tupeul adversarului şi s-a lăsat luat de revere, ciupit, muşcat, luat în batjocură sau ironizat grosolan. Iohannis a ratat subiectul alegerilor din diaspora, în care adversarul său era băgat până în gât, a ratat şi discuţia despre corupţie în care a fost răstălmăcit de chiar vârful piramidei, a bâlbâit şi discuţia despre pensii şi, dincolo de toate, nu a venit cu nimic nou în detalierea ”lucrului bine făcut”. Şocat de obrăzniciile lui Victor Ponta, Klaus Iohannis a fost dominat, încălecat, tras în cifre de adversarul său. Una peste alta, Iohannis n-a făcut greşeli mari, dar n-a avut o ieşirea onorabilă de sub ploaia de obrăznicii şi nici n-a izbutit să contracareze tupeul adversarului.

Distribuie prietenilor

Victor Ponta, câştigător al dezbaterii de la Realitatea TV, a izbutit să bage spaima în toţi cei care l-au privit. Un asemenea spirit de mahala spilcuită, cu un asemenea tupeu aproape golănesc, cu o agresivitate de animal de pradă, cu o lipsă totală de eleganţă, ne-a arătat o dimensiune morală aproape liliputană. Crud, capabil să mintă cu sânge rece, să încalce orice normă de bun-simţ, să joace inclusiv rolul de campion al justiţiei şi al anticorupţiei – Victor Ponta, chiar dacă l-a învins net pe Klaus Iohannis în această dezbatere, a băgat spaima în români. Şi în opoziţie şi în pesedişti! Un asemenea animal politic e gata să sfâşie şi aliaţi şi duşmani, şi prieteni şi rude, să schimbe macazul cu viteza luminii şi să curme cariere fără să clipească. Totul pentru gloria, puterea şi satisfacţia sa.

Victor Ponta a izbutit marea performanţă să bage frica în compatrioţii care i-au observat instinctele de mare prăduitor.

(articol preluat din cotidianul.ro)